Цветът на 2017 г. у нас напомня жълтите павета в София и се съчетава отлично със зелено и оранжево в кухни, трапезарии и детски стаи, обясняват специалисти (инфографики)

Цветът на 2017 г. е "тракийско злато", оповестиха от Асоциацията на интериорните дизайнери. В избора му са участвали дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика.

Цветът "Тракийско злато", съгласно каталога на "Оргахим", е вдъхновен от корените и земята ни, като обобщава главната тенденция в интериорния дизайн - да се използват естествени, устойчиви материали.

Цвят, асоцииран със слънцето, духовното израстване и съвършенството, "Тракийско злато" се тълкува като символ на стремежа към по-добър и по-извисен свят на фона на разкъсваната от конфликти действителност.

Свързван е както с Изтока, така и със Запада - от златото на Ориента до блясъка на ренесансова Европа. Принадлежи към жълтата гама, свързвана с емоциите и настроенията - и възприемана еднакво добре както от мъже, така и от жени.

Виж още: Как да изберем подходящия цвят за интериора на заведение

"Тракийско злато" може да бъде акцент в т.нар. "скандинавски интериорен дизайн", който е популярен и актуален вече и у нас, съветват запознати. Намира приложение както в домашния уют (спални, кухни и трапезарии), така и в деловата офисна среда - стаи за срещи, кътове за отмора, акценти в атриуми и фоайета.

Цвят 2017 има своята символика (и място) и в градската среда - паметници, фасади и паркове греят в орнаменти от "тракийско злато".

Виж още: Как да съчетаваме цветовете в интериора

Експертите дават за пример и жълтите павета в София - "неформален паметник на културата, с многолика символика за стародавен център, съчетаващ усещането за управление, държавност, естетика и лукс".

Според специалистката по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова изборът е съобразен с нейните очаквания за съчетание на световните тенденции и типични регионални характеристики, повлиян от богатството на културната ни традиция.

"Очаквах цветът на 2017 г. да е силно асоциативен и богат нюанс, който да провокира всеки човек да открие в него собствена история. Да е темпераментен и същевременно спокоен, така че да предоставя множество подходящи възможности за приложение в интериора", коментира тя.

Предишният цвят на годината беше тюркоазеносиньото ("Нептун").

Източник: Асоциация на интериорните дизайнери