blizoo е водеща компания в сектора на фиксираните услуги у нас с близо 373 хил. клиенти, приходите й за 2014 г. възлизат на приблизително 47 млн. евро, а оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 19 млн. евро

"Мтел" са постигнали съгласие за придобиването на 100% от кабелния оператор "blizoo България" с досегашния собственик EQT V, оповестиха от "Телеком Аустрия груп".

Придобиването на "Близу" е още една стъпка към това да развием допълнително изпълнения с предизвикателства български пазар. Ние, заедно с "Мтел", виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги, което в крайна сметка ще е ползотворно за българските клиенти", коментира Алехандро Платер, който от 1 август заема поста главен изпълнителен директор на "Телеком Аустрия груп".

"Тази сделка открива широка гама от възможности за "Мтел" и засилва нашето портфолио от фиксирани услуги. Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика", заяви на свой ред главният изпълнителен директор на "Мтел" Танасис Кацирубас.

"И сега клиентите на blizoo се възползват от пакетни услуги, но заедно с "Мтел" вече ще можем да им предложим пълния спектър от мобилни и фиксирани телеком продукти. Това ще доведе до големи възможности за бъдещ растеж", обясни изпълнителният директор на "Близу България" Харалд Рош. 

По данни на "Телеком Аустрия груп" blizoo има 8% дял от пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на тв услуги. Компанията покрива 1,3 млн. домакинства и има приблизително 373 хил. клиенти, които получават фиксирани гласови, интернет и тв продукти чрез DOCSIS 3 технология.

През 2014 г. приходите на "Близу" възлизат на 47 млн. евро, а оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 19 млн. евро.

Двете страни се споразумели да не разкриват детайли за цената на сделката. "Телеком Аустрия груп" ще финансира транзакцията чрез свои съществуващи парични потоци. Финализирането на придобиването се очаква през четвъртото тримесечие на тази година. Сделката подлежи на разрешение от съответните регулаторни органи.

Източник: Мтел