Или нагледен пример как ползването на хаштаг за маркетингови цели може да се окаже нож с две остриета

Вчера бившият лидер на БСП и настоящ на ПЕС Сергей Станишев обяви голяма онлайн кампания по случай 125 години от създаването на партията. Социалистите се подготвят за тържествено отбелязване на годишнината на Бузлуджа, където ще обявят и кандидата си за президент. Дотогата обаче искат да подгреят по-младия си електорат с кампания, която да насърчи гордостта от това, че принадлежат към партията.

Затова и Станишев лансира хаштага #АзСъмБСП. На специална страница във "Фейсбук" всеки може да качва кратко клипче или видео-селфи, в което да обяснява защо е член или симпатизант на БСП.

"Партия като БСП е жива толкова години не заради органите си, а заради човешката емоция. Затова искаме да направим нещо готино, което да зареди хората с енергия преди Бузлуджа", обясни Станишев, като той и лидерката на партията вече са качили своите признания.

"Замисляли ли сте се кога за последен път сте казвали: "Аз съм БСП", или "Споделям каузата на БСП". Независимо къде - пред приятели, близки на маса, пред опоненти. Не се страхувайте да заявите "Аз съм БСП"!", казва във видео-селфито си президентът на ПЕС.

Виж още: Културата на тренда, или "Това ли й е най-големият проблем на тая държава?!"

За негово съжаление обаче хаштагът, особено когато организацията ти има толкова противоречив образ в обществото, не винаги действа положително. В конкретния случай - дори обратното, хаштагът бе залят от хора, които видимо не са БСП. 

Така хаштагът #АзСъмБСП във "Фейсбук" и "Туитър" е залят от негативни за партията послания, припомняне на тоталитарното ѝ минало, купоните по време на Луканов, неудобствата на соц живота и т.н. 

Използването на социалните мрежи в опит да спечелиш подкрепа никога не е било сигурен ход. Това означава да се оставиш на милостта на потребителите, които сами да решат дали да подкрепят кампанията ти. Разбира се, можеш да впрегнеш партийните кадри, но това винаги си личи. 

Идеята да се използва хаштаг за рекламни цели, за обединяване в общност, не е нова, но трябва да се работи с нея много внимателно. Тя разчита на чувството на комформизъм у хората и на желанието за принадлежност и актуалност. На този принцип като цяло работят самите трендове в социалните мрежи - много хора участват, просто защото е актуално и искат да са в крак с темата. В такива случаи проблемът идва, когато обществото в социалните мрежи реши, че не харесва идеята и започне да я осмива - както в случая. 

Тогава комформизмът приема обратната посока и хората са по-склонни да се "бъзикат" с оригиналната идея, отколкото да изразяват съпричастност към нея... както в случая. 

Особено тънък беше и моментът с избора на специфичен хаштаг. #АзСъмБСП призовава за сплотеност около партията, за гордо заявяване на принадлежност и идентичност, но напомня твърде много на хаштага за съпричастност към жертвите на терора в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" - #JeSuisCharlie (Аз съм "Шарли"). Впоследствие #JeSuis бе възприет като хаштаг за съпричастност за всякакви трагедии и терористични актове. 

Та от тази гледна точка използването на хаштаг #АзСъмБСП идва не на място и дава поводи за подигравки. Така в крайна сметка към момента има по-малко от 50 послания, които действително казват #АзСъмБСП и много повече, които иронизират кампанията или директно я подиграват.

Виж още: Инфотейнмънт по български

Ето някои от популярните публикации с хаштаг #АзСъмБСП:

Tatiana Christy
‪#‎АзСъмБСП‬ - от времето, когато спираха тока всеки ден и имаше дефицит за свещи и кибрит, но таткото на Станишев винаги имаше ток. 
#АзСъмБСП - от времето, когато ядяхме радиоактивни салати, а таткото на Станишев ядеше пречистени храни.
#АзСъмБСП - от времето, когато хората се биеха за банани и портокали, но малкият Станишев не знаеше за това. 
#АзСъмБСП от времето, когато париите гледаха Тоблероните в Кореком само от витрините, а таткото на Станишев ги купуваше на сина си без проблем.

Verzhinia
- По какво си приличат БСП и Шарли Ебдо?
- Голяма трагедия.. ‪#‎АзСъмБСП‬

Samuil Petkanov
Ако не съм взривявал църква, пълна с хора, мога ли да ползвам хаштага ‪#‎АзСъмБСП‬?

Светослав Александров
‪#‎АзСъмБСП‬, защото хлябът е най-вкусен, когато един час си се редил на опашка за него!

Samuil Petkanov
и ‪#‎КОЙ‬ каза: ‪#‎АзСъмБСП‬

Alexander Christov 
Аз съм хиперинфлация, Белене, режим на тока, купони за храна, кой ще ни даде парииии. ‪#‎АзСъмБСП‬

Mihail Pargov
Бащата на бокова бил трепач.
‪#‎азСъмБСП‬

Donika Georgieva
Обичам парите, кражбите, властта
Не е важна родината, важни са рублите
‪#‎АзсъмБСП‬

Kliment Yonchev
Да накараш Фейсбук да споделя ‪#‎АзСъмБСП‬ е равносилно на това да влезеш в Сектор Б на мача Левски-Марибор в четвъртък и да викаш "КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН!". Станишев казах ти да не ходиш на курсове по дигитален маркетинг в България...

Любомира Попова
От времето, когато имахме пари, но магазините бяха празни.
От времето, когато цените бяха ниски, но друг решаваше какво да си купим.
‪#‎АзСъмБСП‬

Tsvetan Fikov
Хаштага ‪#‎АзсъмБСП‬, означава ли, че са записни в "червената книга" на изчезващият избирател?

Ivo Sabev
"Върнете кренвиршите, бирата и радиацията от едно време!" ‪#‎АзСъмБСП‬

Fei Fei Ray 
Само Веско Маринов и Пайнер правят по-успешни ивенти на Фейсбука!
‪#‎АзСъмБСП‬

Емил Томов
Когато партията мисли вместо мен ‪#‎АзСъмБСП‬

Любомира Попова 
От времето, когато носталгията по предишния режим те разделяше с живота!
‪#‎АзСъмБСП‬

Радослав Райков
‪#‎АзСъмБСП‬ е Станишевото Pokémon GO - Buzludhza Edition. Тотална щета. С телефоните ще се ловят виртуалните призраци на изборни загуби...

Mariana Kostova
‪#‎АзСъмБСП‬ 
Цялата държава един концлагер, няма къде да избягаш

Никола Беловеждов
‪#‎АзСъмБСП‬
За вас хич ме не… тресе.
На мен в Брюксел ми върви мандата,
на висока съм заплата.
#АзСъмБСП
До днес управлява ДеСе.
Официално престъпен е режима,
ама всичко отдавна мина.
#АзСъмБСП
Неудобен? В лагерите да мре!
Партията аз обичам,
член Първи се наричам.
#АзСъмБСП
В край заробен аз живея.
Стотинките да си броя не смея,
но на Бузлуджа с пълно гърло пея.
#АзСъмБСП
Имам каквото искате лице!
Именно, защото сме социалисти,
Все същите сме си предателисти.
#АзСъмБСП
И заслужавам аз въже!
Благодаря на този народ заспал,
че майката си е… забрал.
#АзСъмБСП
Нагъл съм като ДАНС-прасе!
125 години стигат,
Време е да ни закриват!