Това е хипотезата на разследващите, които търсят на място причините за инцидента в барутната фабрика. В деня на национален траур бяха оповестени и имената на 15-те жертви, на възраст между 26 и 59 години

Следователите направиха първия си оглед в завод "Миджур" край Горни Лом след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта. Предварителните им заключения са, че става въпрос за колективна грешка - както при съхраняването на боеприпасите, така и при боравенето с тях при т.нар. "утилизация".

Работещи в първата смяна, която е приключила минути преди взрива, разказаха пред БНТ, че хората са били подложени на голямо напрежение, а от ръководството им оказвали натиск да се работи по-бързо.

Виж още: Взривените работници - заложници на алчността

"Версията за тестване на нови технологии е несъстоятелна, никакви нови технологии нямаше. Пристигането на шефа беше да се види може ли да се постигне нормата от 100 мини на човек", каза работник от завода пред БНТ.

Именно присъствието на ръководството в работните помещения може да е довело до допълнително напрежение във втората смяна.

По 100 мини на човек на смяна е непосилна норма, категорични бяха оцелели служители на предприятието. Голямото количество взривен материал и липсата на склад в цеха също може да са допринесли за мащаба на трагедията, оставила, според свидетелства, "неузнаваем, лунен пейзаж" - четири кратера с диаметър около 6 м и дълбочина около половин метър.

Виж още: Какво показа първият оглед в деня след взрива

Трите автомобила на ръководството, паркирани в непозволена близост до цеха, също може да са станали причина за инцидента, допусна бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев.

От Националната следствена служба (НСлС) обясняват, че взривът в злополучния ден е бил във вертикална посока и поради високата температура всичко се е стопило. Категорично бяха отхвърлени съмненията, че може да е имало ранени, които са починали впоследствие. Все още целият завод е опасен, защото има складове, пълни с боеприпаси, съобщава агенция "Фокус".

Виж още: По 2500 лв. за семействата на жертвите от Чупрене

Поради липсата на тленни останки нито една от 15-те жертви не може да бъде погребана, макар че следователите са открили "биологичен материал". В деня на национален траур бяха оповестени и имената на загиналите 13 мъже и две жени, на възраст между 26 и 59 години:

Емил Валериев Митков - 29 г.
Валери Петков Цокин - 56 г.
Мирослав Съйков Чернев - 55 г.
Иван Петров Георгиев - 42 г.
Венера Петрова Георгиева - 40 г.
Милка Петрова Ангелова - 51 г.
Михаил Димитров Илиев - 26 г.
Пламен Иванов Петков - 48 г.
Христо Каменов Борисов - 28 г.
Цветан Борисов Михайлов - 39 г.
Румен Александров Ръбин - 44 г.
Петко Костов Иванов - 59 г.
Петър Симеонов Попов - 57 г.
Красимир Димитров Георгиев - 56 г.
Емил Илиев Илиев - 33 г.

Поклон пред паметта им.