Разкритията могат да се окажат неприятни за съпругата му Ирина Бокова, коментира британският всекидневник

Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от Азербайджан, съобщава лондонският в. "Гардиън" в ексклузивен материал. Властите в бившата съветска република са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследване на всекидневника, за което информира кореспондентът на БНР.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), базирана в британската столица.

Според "Гардиън" Калин Митрев е получил пари през британски компании - най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар". Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях, допълва Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев - Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, напомня "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, като изтъква, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО - медала "Моцарт" - на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложбата "Азербайджан – земя на толерантността" в централата на ЮНЕСКО в Париж.

Разкритията на "Гардиън" показват, че през 2012-2014 г. в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", държавното ръководство в Баку, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулиране на избори, е извършило повече от 16 хил. тайни плащания на стойност близо 3 млрд. долара.

Четири британски фирми са били посредници в разпределението на средствата от "азербайджанската перачница", показва инфографиката на Organised Crime and Corruption Reporting Project и "Гардиън"

Източник: БНР