Плаха надежда и желание за стабилизация се наблюдава в хората, сочи декемврийското изследване на "Галъп интернешънъл"

След изборите партиите във властта продължават да се радват на стабилна подкрепа. информира Нова телевизия. Министрите от новия кабинет започват да са разпознаваеми в обществото.

Любопитен е обаче случаят с 

министър Петър Москов, който се нарежда сред "челниците" по доверие с 27% положителни оценки

Положителна е тенденцията и при Бойко Борисов. При него се забелязват и обичайните ефекти на конформистка подкрепа. 

През януари правителството вече е с доверие от 28%, а недоверие – 56%. Това е чувствително по-благоприятна картина в сравнение с времето преди няколко месеца, когато недоверието достигаше и до около 70%, посочват от социологическата агенция. 

Според данните положителните оценки за парламента достигат близо до една пета от отговорите, а отрицателните по-отчетливо спадат в последните месеци. Заедно с това, по-спокойна в сравнение с лятото изглежда и картината по традиционния въпрос 

"Накъде върви България?" 

Една пета казват "към по-добре", а около 60% - "към по-зле". "Ножицата" между негативни и позитивни оценки изглежда по-затворена в сравнение с лятото. 

В края на третата година от мандата, одобрение за президентската институция споделят една трета от запитаните, а на обратното мнение са над 50%. Институцията остава на стабилни нива на популярност, макар и сравнително ниски в исторически план. 

През януари негативни очаквания за икономиката споделят около две пети от запитаните, а под една трета не очакват промяна.

Изследването е независимо във финансирането си и има ежемесечна история от повече от две десетилетия. Проведено е от 9 до 15 януари сред 1009 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Представително е за пълнолетното население в България. 

Виж още: Какво е важно за младите българи днес