Свободата на словото е в най-ниското си ниво от десет години насам. Това е заключението на годишния доклад на "Фрийдъм Хаус" за миналата година.

Само 14% от населението в света живее в страни с истински действаща четвърта власт. Европа продължава да отбелязва високи нива, въпреки че в някои региони има голям спад.

Според "Фрийдъм Хаус" причината за картината в световен мащаб са основно два фактора -

приемането на закони, които рестриктират свободата на словото

най-често обосновани с нуждите за националната сигурност, и ограничаване на достъпа на журналисти до зони на конфликт.

В редица държави, които исторически са известни със своите демократични практики, се забелязва влошаване на условията за журналистите в изминалите 5 години. Гърция е паднала с 21 точки по 100-точковата система от 2010-а година до сега. По-значима негативна тенденция има още в Турция, Унгария и Сърбия, а нашата страна e на 75-о място.

Виж още: "Фрийдъм хаус": Корупцията в България продължава да расте

За БНР Елън Ахекян, която е работила по доклада, поясни:

Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, 

е концентрацията на собственост, особено в ръцете на нова българска медийна група

най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат, който се знае, че подкрепя партията, която е на власт.

Тя добави още:

Всъщност в България през 2014-а видяхме подобрение заради това, че са били докладвани по-малко нападения срещу журналисти, в сравнение с миналата година.

Резултатът от това е една точка подобрение за България в новия доклад на "Фрийдъм Хаус". В същото време Елън Ахекян обърна внимание, 

че според данните властите в страната ни изглежда са толерирали заплахите срещу журналистите.

На дъното на индекса са страни като Беларус, Куба, Сирия, Иран, Северна Корея и включената за първи път - окупираната от Русия територия в Крим.

Показателят в САЩ е паднал с един пункт заради задържания и тормоз спрямо репортери по време на протестите за граждански права във Фъргюсън, щата Мисури.

На върха в класацията за медийна свобода са Норвегия и Швеция

Заключенията на "Фрийдъм Хаус" са подобни на индекса на "Репортери без граници", който измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-та позиция.

Източник: БНР