Германската разузнавателна служба BND е помагала на Агенцията за национална сигурност на САЩ

Години наред Германската разузнавателна служба BND години наред е помагала на американското разузнаване да шпионира френското правителство и Европейската комисия, съобщи немският "Зюддойче цайтунг".

Незаконни подслушвания

Според изданието подслушвателната станция на BND в Бад Айблинг в Бавария незаконно е била използвана за следене на високопоставени служители на френското външно министерство и Елисейския дворец, както и на Еврокомисията - изпълнителния орган на ЕС. Това се е разбрало след вътрешни разследвания на разузнавателната служба и канцеларията на канцлера Ангела Меркел.

Миналата седмица помощник на Меркел каза пред германски депутати, че американската агенция за национална сигурност (АНС) може би е използвала BND като параван за шпиониране на Европейската аерокосмическа и отбранителна корпорация (EADS), компанията "Юрокоптър" и европейски политици.

АНС е искала от BND да използва компютърните си сървъри за проследяване на уеб трафика и търсене на ключови думи, айпи адреси и имена.

Шпионските скандали на АНС

През октомври 2013 г. германското канцлерство съобщи, че телефонът на Ангела Меркел е бил следен от тайните служби на САЩ. Американският президент Барак Обама се обади на Меркел, за да отрече. През август 2014 г. Германия едностранно разтрогна съглашенията с Вашингтон и Лондон, позволяващи на техните спецслужби да следят телефонните разговори и интернет кореспонденцията на територията на Германия.

През есента на 2013-а се разбра, че АНС е прихващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани. Френският вътрешен министър (тогава, а сега премиер) Манюел Валс привика посланика на САЩ в Париж за обяснения.

Източник: в. "Сега"