Ако сделката стана реалност, това ще е най-скъпата покупка на технологичния гигант

Американският гигант "Епъл" (Apple) подготвя нов удар на пазара. Компанията е близо до сделка за придобиване на Beats Electronics на стойност 3,2 млрд. долара, съобщава "Блумбърг".

Beats Electronics, собственост на популярния рапър Доктор Дре и Джими Ловин, се занимава с производство на слушалки и предоставя достъп до музикално съдържание в интернет.

Ако сделката се осъществи, това ще е най-скъпата покупка досега за "Епъл". И макар 3,2 млрд. долара да звучи като нещо огромно за нас, сумата е незначителна за технологичния гигант, чиито ресурси се оценяват на над 150 млрд. долара - в брой и инвестиции.

Целта на придобивката е "Епъл" да може да разшири предлаганите музикални продукти онлайн. Компанията на Доктор Дре и Ловин започна да предлага достъп до музика в Мрежата едва в началото на тази година. Те предлагат на клиентите си неограничен достъп до целия ѝ каталог срещу абонамент от 10 долара.

Фотогалерия: Най-печелившите музиканти

За "Епъл" музикалният пазар е ключов. Преди повече от десетилетие компанията заложи именно на тази карта с iPod и iTunes, като по този начин си осигури милиарди долари приходи. 

Сделката с Beats Electronics ще е от голямо значение за "Епъл", тъй като продажбите на музика в интернет отбелязаха спад за първи път през миналата година, след като потребителите се ориентираха към стрийминг платформи като Spotify, YouTube и Pandora.

Компанията на Дре и Ловин предприе агресивна маркетингова кампания за своята линия слушалки, ангажирайки редица музикални и спортни знаменитости. Цените на продукта са между 170 и 450 долара.

Виж още: От какво печелят Опра и Дре?