Единственото, което расте на Ботуша, са дълговете и безработицата, разказва германският вестник, цитиран от "Клуб Z"

Не Гърция, а Италия клати валутния съюз. Единственото, което расте там, са дълговете и безработицата. Италия е на опашката дори в Европейския съюз. Според някои икономисти това е страната, която първа ще излезе от еврото.

Това пише германският в. “Ди велт” в обстоен анализ на положението на Ботуша, цитиран от "Клуб Z". Според  Аня Етел и Холгер Цшепиц: "Винаги когато в Европа се заговори за криза, подозрението пада върху Гърция. При това има една страна, която е далеч зад елините. Точно по показател икономически ръст, най-важният за всяко народно стопанство, красивата Италия е далеч по-назад в сравнение с малката Гърция."

Като пръв аргумент двамата автори посочват, че след въвеждането на еврото през 1999 г. икономическият ръст на Италия е едва 4,5%, което ще рече средно годишно по 0,28% и така страната е в дъното на таблицата сред държавите от еврозоната. Дори една

Гърция е постигнала малко по-висок ръст за последните 16 години - 4,6%

"И двете държави са на светлинни години от средния икономически ръст в Еврозоната - 22% (за визирания период - бел. "Клуб Z".). Това е шокиращ резултат за Италия, която все пак е третата по големина икономика в еврозоната и една от основателките на Европейския съюз. Който твърди, че Гърция била прекалено слаба за еврото и по тази причина трябвало да излезе от него, изобщо не забелязва колко разклатена е Италия. Влиятелният блог за икономика на в. "Вашингтон пост" наскоро дори определи Италия като страната, която първа ще напусне еврозоната", посочва "Ди велт".

Виж още: Защо гръцкото евро ще ни липсва

Все пак в Европа още не се забелязвал "италопесимизъм". Никой не изразявал съмнения в статута на страната като членка на валутния съюз - нито в медиите, нито на борсите. Говорело се за Grexit и дори Frexit (излизане на Гърция и Франция от еврото), но такова словосъчетание по отношение на Италия още не се е появило.

"Не е лесно да се обясни икономическата мизерия на Италия

До избухването на финансовата криза през 2007 г. тя все пак донякъде се справяше. През първите години от членството си в еврозоната Италия имаше по-добри показатели в сравнение дори с Германия. След избухването на финасовата и впоследствие на дълговата криза обаче държавата със странната форма на ботуш неизменно върви към заник. Сега икономическият ръст е с 11 пункта под нивото преди кризата и в момента е на нивото на 2000 г.", се казва още в публикацията.

Виж още: Сицилианското градче, което трябва да ни е за пример

Вестникът цитира Даниел Стелтър, бивш високопоставен консултант на "Бостън консултинг груп", написал в блога си: "Италианската икономика сега е в по-лошо състояние дори в сравнение с 30-те години на миналия век. Такъв срив е безпрецедентен за една мощна икономика и основната причина се корени в непоправима загуба на конкурентоспособност в ранните години на еврото."

Авторите цитират и друга статистика. След 2002 г. делът на Италия в международния търговски обмен е паднал с 30%, което е печален рекорд в сравнение с други членки на еврозоната. Това пък се отразявало пагубно на италианския пазар на труда - 12,5% безработни. Най-тежко било положението сред хората на възраст до 25 години - 44% безработица. В тази възрастова група при въвеждането на еврото в страната

всеки трети е бил без работа, а сега - почти всеки втори

"Когато половината от едно поколение, което е в началото на трудовия си процес, остане без работа, това води до трайно блокиране на икономическия ръст - коментират авторите и продължават: - При това Италия с високата си задлъжнялост въпиющо се нуждае от икономически растеж. При въвеждането на еврото грамадата от дългове възлизаше на 1,2 млрд. евро, междувременно се добави 1 млрд. отгоре - 2,218 млрд.. Сега процентът на задлъжнялост е 135, най-високото ниво от 1924 г. насам."

Цитирана е и констатация на националната банка на САЩ от 2012 г: "За никоя друга държава, както за Италия би си струвало да излезе от еврото. Така тази страна би подобрила конкурентоспособността си, икономическия ръст, ще се подобри и държавният баланс."

И след 2012 г. положението в Италия не се е подобрило. Според Международния валутен фонд (МВФ) страната е затънала в дълбоки структурни проблеми. Ако искала да остане във валутния съюз, тя трябвало да осъществи обхватни реформи.

Но дори според МВФ мисията за Италия била невъзможна: от една страна, да намали бремето на задлъжнялостта си, а от друга - да подкрепи икономиката, за да се постигне ръст.

Съществувала и огромна пропаст между богатия Север и бедния Юг

Южните части на Ботуша от седем години страдали от рецесия, докато северните бележели 1,3% икономически растеж.

"Италианският премиер Матео Ренци усеща народното недоволство. Според социологически проучвания доверието в него драстично падна. Точно обратното - Бепе Грило и неговото движение "5 звезди" са във възход. Неговата цел е излизане от еврото", заключава публикацията във в. "Ди Велт".

Източник: ClubZ.bg