Един от най-добрите британски ситкоми разглежда отношението на Великобритания към ЕС, заливайки темата с купища сарказъм

Референдумът за напускане на Европейския съюз е само кулминацията на сериозни антиевропейски настроения във Великобритания. Британците винаги са се отнасяли с резерви към идеята за Обединена Европа. Това си личи още от един от най-добрите им комедийни сериали (и един от върховете в политическата сатира) - "Да, господин Министър" (Yes, Minister). 

Сериалът представялва сатира на политиката и държавната администрация във Великобритания. Комбинацията от гротескни, но все пак правдиви характери забавлява британците между 1980 и 1988 г., а сериалът е смятан за един от най-добрите ситкоми. Героите - министър Джим Хакър - глуповат, но и хитър политик със слабост към медийното внимание, главният секретар сър Хъмфри Апълби - закоравял кадър на държавната администрация и манипулатор, който се бори срещу всяка възможна промяна, и личния секретар на министъра - Бърнард Ули, който най-често се оказва между двамата. 

Целият сериал се оформя около споровете между овластения министър Джим Хакър и човека с реалната власт - сър Хъмфри. Една от темите на вечните им спорове е именно Обединена Европа:

Виж още: Кой е за и кой против британското еврочленство

Сър Хъмфри: Министре, Великобритания има една и съща цел на външната политика от векове насам - да създаде разединена Европа. За тази цел сме се били с холандците срещу Испания, с германците срещу Франция, с французите и италианците срещу Германия и с французите срещу Германия и Италия. Разделяй и владей. Защо да я променяме сега, когато е работила толкова добре?

Министър Хакър: Но всичко това е само история. Нали?

Сър Хъмфри: Да. И настояща политика. За да разбием цялото нещо (Европейския съюз - бел. ред.), ние трябва да го направим отвътре. Опитахме отвън, но не проработи. Сега, след като сме вътре, можем да превърнем всичко в кочина: Насъскваме германците срещу францизуте, французите срещу италианците, италианците срещу холандците... От Външното министерство са ужасно въодушевени - същото като в доброто старо време. 

Министър Хакър: Но нали всички сме отдадени на Европейския идеал? 

Сър Хъмфри (подсмихвайки се): Наистина ли, министре? 

Министър Хакър: Ако не е така, защо тогава натискаме за увеличаване на членовете? 

Сър Хъмфри: По същата причина. Същото е като с ООН. Реално, колкото повече членове има, толкова повече спорове могат да възникнат, толкова повече провали се и получават и толкова по-импотентна системата става. 

Министър Хакър: Какъв ужасен цинизъм...

Сър Хъмфри: Да. Ние го наричаме дипломация, министре.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС