Партията на бившия правосъден министър Христо Иванов на практика отхвърли предложението на Радан Кънев и "Нова република" за съвместно явяване на изборите

Националният съвет на "Да, България" е решил снощи да се яви самостоятелно на изборите и да не приеме поканата на Нова Република за общо явяване. Това съобщи лидерът на партията Христо Иванов пред Би Ти Ви тази сутрин. 

Решенията на "Да, България" са да се явят под собственото си име. Ако не получат в срок регистрация от съда, ще използват други законови механизми, обясни Иванов. 

"Не споделям, че единственият ни шанс е да се преборим за един от дял от 7%, които гласуваха за Трайчо Трайков", каза бившият правосъден министър. 

Второто решение на "Да, България" е да работи за създаването на широк антикорупционен блок вътре в следващото Народно събрание. Целта на самостоятелното явяване на изборите била "да изградим трайна връзка с избирателите, да имаме собствена физиономия".

По думите на Иванов целта сега е да се работи за изграждането на "Да, България" като траен политически субект. Според него нито неговата партия, нито Нова Република са годни политически субекти към момента от гледна точка на юридическите им регистрации. 

Стратегическата ни цел е да излезем извън тези 4%, заяви Иванов.

Преди два дни Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и други политици от Гражданския съвет, ДСБ и други организации обявиха надпартийната платформа Нова Република и поканиха "Да, България" за общо явяване на изборите. 

"Ние отправяме искрена, приятелска покана към "Да, България", с които имаме еднаква кауза, за съвместно, равноправно явяване на изборите. Без това да се смята като поставяне на срокове, като натиск, като изискване на обяснение защо това не се е случило, ако не се случи", каза тогава Трайчо Трайков.

На практика решението на "Да, България" означава, че дори и да има коалиция, тя би била възможна само под това име. Това означава, че ако някоя формация има желанието да се коалира все пак тях, то коалицията ще носи името "Да, България" и на практика ще поставя акцента около проекта на Иванов.

Радан Кънев се изненада от решението на новата партия "Да, България", с лидер Христо Иванов, да не участва в предизборна коалиция. В социалните мрежи Кънев обвини "политическите си приятели" от "Да, България" в липса на такт и зрялост. Той написа:

"Очаквах смелост, зрялост и решителност от всички политически съратници за обща битка за радикална съдебна реформа и изкореняване на корупцията.

Научих от медиите, че Христо и групата около него отказват да се включат в тази битка заедно с нас. Всеки сам решава докъде му стигат силите. Желая успех. Днес обаче има нужда от смелост и решителност. Нова Република вече започна битка – битката е тук и сега. Не е някъде в неясното бъдеще, когато пораснем. Битката е за незабавна промяна, за безусловна капитулация на мафията, за свободна икономика. Битката е тежка, а противниците са мощни и дебели. Много от основателите на "Да, България" са наши политически приятели и осъзнават много добре, че нямаме време."

По-късно сайтът на "Да, България" съобщи, че партията създава шест групи, "които, с помощта на експерти, да подготвят основни мерки в следните области: правосъдие (правосъдие и държавна администрация, вътрешни работи и национална сигурност, информационно общество), просвета (образование и наука, култура, медии), просперитет (икономическо развитие и публични финанси), здраве (здравеопазване, социални политики и недискриминация, спорт), природа (околна среда и води, устойчиво развитие), свят (външна политика и европейски въпроси, българи в чужбина)".

До 8 февруари тези групи трябва да представят пред Изпълнителния съвет разработените от тях мерки. 

Координаторите на експертните работни групи са:

Държавно управление - Атанас Славов
Образование - Вера Асенова
Здравеопазване - Надежда Цекулова
Екология - Александър Дунчев
Просперитет - Кирил Петков
Правосъдие - Христо Христев

Към момента социологическите проучвания не са особено благосклонни нито към ДСБ и "Нова република", ното към "Да, България", определяйки подкрепата за тях съответно на 1,2% и 0,7% (според последното изследване на "Тренд") или 1,4% и 2,3% (според последното изследване на "Алфа рисърч")

Източник: Би Ти Ви