Общо 323 публични лица, които са задължени да подадат имуществена декларация към Сметната палата, са допуснали нарушения, укривайки някакви доходи

Сметната палата изобличи 323 публични лица, които са укрили доходи и имоти в подадените от тях имуществени декларации за 2015 г. По някаква причина те са се "разсеяли" и са пропуснали да обявят доходи, задължения или придобити дялове на съпрузите и съпругите си. Сред небрежните вицепремиери са Меглена Кунева и Ивайло Калфин, 12 депутати, магистрати и шефове на комисии, пише в. "Сега". 

Кунева е в нарушение, защото не е подала данни за доход от наем на съпруга си за 12 649 лв. Калфин пък не e вписал ипотека върху апартамент за 74 хил. лв.

Народният представител Станислав Иванов, който влезе в парламента от листата на Реформаторския блок, но впоследствие се отцепи и стана независим народен представител, е пропуснал да обяви лизинг на юридическо лице в размер на 333 547 лв. 

Колегата му от Патриотичния фронт Станислав Станилов е забравил да декларира около 2700 лв. приходи от стопанска дейност. Валери Жабланов от БСП пък е спестил информация за закупено жилище. Димитър Горов (БСП) е забравил да опише дяловете на съпругата си в ново търговско дружество. Кирчо Карагьзов пък не е декларирал, че половинката му е придобила нива от 12 декара в село Безмер.

Депутатите не са единствените неизрядни с декларациите си пред одитната институция. Сред нарушителите са и доста магистрати. Част от тях: Маринка Чернева - съдия във ВАС, не е декларирала придобиване на урегулиран поземлен имот с площ 799 кв. м в близкия до София курорт Банкя; Теодора Георгиева и Цветанка Борилова, прокурори в Софийската градска прокуратура, не са вписали дялове на съпрузите си.

Председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която бе зам. финансов министър, преди да оглави КФН, също е пропуснала да декларирала доходи на съпруга си в размер на 5700 лв. Посланикът ни в Израел Димитър Михайлов не е уведомил за 3564 лв. доходи на съпругата си от наем.

На проверка са подложени 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларация до 13 септември 2016 г. Проблем с несъответствията в декларациите имат 2.15% от тези, които са ги подали, отчитат още от Сметната палата.

Парадоксалното е, че никой от управляващите не носи наказателна отговорност, ако пропусне да впише имот или доход в декларацията си или дори ако излъже в нея. На няколко пъти прокуратурата отказа да се занимава с неверни декларации, тъй като е приела, че те имат само уведомителен, а не и удостоверителен характер. 

За неверни декларации хората от властта не носят дори и административна отговорност. Според закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, само лице, което изобщо не подаде декларация в срок, се наказва с глоба от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е от 2500 до 5000 лв. 

Източник: в. "Сега"