Машините се демонтират и заминават в неизвестна посока

"Булгартабак" спира цялото си производство в България до края на май, като холдингът ще продължи да произвежда цигари, но в чужбина - във фабриката "Дувана" в Баня Лука в Сърбия и в Дубай. Това показва разследване на "Биволъ".

Според изданието хиляди работници от фабриката в Благоевград са заплашени с уволнение, подобно на колегите им от вече затворената фабрика в София.

Машините се демонтират и заминават в неизвестна посока, показват снимков материал и свидетелства на работници от фабриката.

По този начин собствениците на "Булгартабак" се надяват да излязат от фокуса на ОЛАФ и европейските служби, пишат от "Биволъ". Холдингът стана оперативно интересен след разкритията на турските митници и финансовото разузнаване за мащабна контрабанда на цигари произведени от Булгартабак, публикувани от изданието.

Виж още: Бойко Борисов: Делян Пеевски си отива, напуска страната и скоро няма да е дъвка

"Биволъ" показва и документи, в които се появяват "три десетки" - три дружества, регистрирани в Британските Вирджински Острови, на които са прехвърлени по 8% от акциите в мажоритарния пакет на BT Invest, която пък държи почти 80% от тютюневия холдинг.

"Според оперативната информация изнесена в писмо изпратено до американското посолство, което Биволъ единствен публикува, "трите десетки" се контролират от премиера Бойко Борисов, приятелят му Александър Сталийски и Ахмед Доган. Тази скрита собственост се явява комисионна за политическата благословия Булгартабак да бъде приватизиран”, пише "Биволъ".

От разследването на изданието става ясно, че адвокат Александър Ангелов, който е в управата на футболния клуб "Левски" и е сочен за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, държи 17,5% от акциите на търговския представител на Булгартабак в Дубай.

Източник: "Биволъ"