Навършва се годишнина от Виденовата зима и щурма на Народното събрание

Отбелязваме 20 години от драматичните събития пред българския парламент. Тогава хиляди граждани, недоволни от Виденовата зима и инфлацията излизат по площадите и щурмуват Народното събрание. Десетки са ранени след сблъсъци с полицията. Протестите водят до предсрочни парламентарни избори. Протестите водят до прекратяване на 37-то Народно събрание и предсрочни избори.

До протестите се стига след масовия фалит на банки през 1996 г., станали известни като "Есента на банковата Задушница". Страната е завладяна от хиперинфлация. В края на декември 1996 г. Жан Виденов, сочен от опоненти и от съмишленици за "последния честен премиер", подава оставка, която е приета на 28 декември. 

На 8 януари 1997 г. парламентарната група на Демократичната левица номинира за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев - министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът Желю Желев, чийто мандат изтича няколко дни по-късно, отказва да даде на БСП мандат за съставяне на нов кабинет, макар че е задължен по Конституция. Опозицията обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение.

На същата дата е организирано и протестно шествие пред Народното събрание, което завършва с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж. При сблъсъците има и леко ранени. Това беше най-бурният епизод от всекидневния уличен натиск, започнал още в края на 1996 г., за пълно оттегляне на БСП от властта след управлението на Виденов.

На 21 януари изтича мандата на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до четвърти февруари, когато БСП връща мандата.

На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство и 137 депутатски мандати печелят Обединените демократични сили.

На 21 май 1997 г. 38-то Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили Иван Костов.

Едно от преките последствия от събитията е влизането в действие на 1 юли 1997 г. на Закона за валутния борд (приет от 37 Народно събрание) с фиксиране на българския лев към германската марка в съотношение 1 марка = 1000 неденоминирани лева.