Стотици сигнали за нашествие на змии са подадени в различните райони на страната

За последните два месеца са получени 157 сигнала за змии, заяви Калоян Белчев от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" пред Репортер.

Най-много сигнали са били подадени в София, Бургас, Велико Търново и Пловдив.
"По селата няма много сигнали, но е необичайно, че в градовете са масови. От 21 май до 20 юли са постъпили 18 сигнала за змии в дворове и сгради в Бургас, 21 в Пловдив, 10 във Велико Търново и 18 в София", допълни Белчев. 

Според специалистите фактът, че змиите са се насочили към градовете, е притеснителен.

"Необичайно е, че има толкова много сигнали за столицата. Освен 18-те сигнала, които са получени в пожарната, в Столична община са регистрирани още 68 сигнала за змии в детските градини и училищата", заяви Белчев.

Жителите на столицата са притеснени от честите появи на влечугите. "Сутринта, като тръгвах за работа чух, че колата ми издава странен звук. Отворих капака на автомобила ми, а от двигателя изпълзя змия", разказва 30-годишният Пламен от "Люлин" 10.

Биолозите твърдят, че в повечето случаи става дума за безопасни влечуги, като смок и водна змия, но все пак е добре хората да се пазят от тях.

Над 10 души са ухапани от отровни змии от началото на лятото, трима от тях – в Благоевград. За последните 2 месеца двама мъже са постъпили в токсикологията в "Пирогов"след ухапване от змии.