Майкъл Фелпс приключи кариерата си на игрите в Лондон, като докара бройката на своите олимпийски медали до 22 (от които 18 златни). Част от тези отличия обаче не са индивидуални, а в щафетата, където се състезават неговите сънародници - и конкуренти

Напоследък най-обсъжданият сред тях е Райън Лохте, който миналия петък отпразнува 28-ия си рожден ден. Той е с година по-възрастен от Фелпс, има половината от неговите олимпийски отличия (11), но възнамерява да се състезава и на следващите летни игри, в Рио де Жанейро през 2016-а.

Красавецът смята да се възползва от славата си и извън басейна. Обичам да изглеждам добре, откровеничи той и планира да посещава фитнеса дори през двете седмици пълна почивка, която си обещава след Лондон.

Сред страничните му занимания ще е и модата, не само като манекен, но и като дизайнер. Харесва ми да се обличам официално, костюмът те кара да се чувстваш силен и уверен в себе си, споделя той пред "Спортс илюстрейтид".

През последните дни Лохте е и по страниците на жълтата преса - заради коментарите на майка му, че поради липса на време любовния живот на сина й се състои само от мимолетни връзки за по една нощ. За капак дойде и неговото собствено откровение, че му се е случвало да пишка в басейна - но само на тренировките.

Райън Лохте в Лондон - със златен медал и декоративна пластина на зъбите, т.нар. grill, в десена на американското знаме

Рики Беренс (на снимката най-горе, крайният вдясно), който спечели злато в шафетата 4 х 200 м свободен стил заедно с Лохте, Фелпс и Конър Дуайър (крайният вляво), също се отказва от активна състезателна кариера след игрите.

Пред "Венити феър" той разказва, че плуването е в кръвта му, тъй като майка му била треньорка и ходели на басейна, откакто се помни.

Списанието не пропуска да го попита и за тайните на депилирането, а той разкрива, че не ходят на кола маска, а няколко пъти годишно използват дамски крем за бръснене заради допълнителната хидратация, която прави кожата гладка и мека.

Това обаче не им помага да са по-бързи във водата, а просто поддържа кожата, която се разваля от хлорираната вода в басейните, уточнява той.

Сред аполоновците в мъжкия US отбор по плуване е и двуметровият Нейтън Ейдриън, който е наполовина китаец по майчина линия. В Лондон той взе два златни медала на 100 м свободен стил - в щафетата 4 х 100 съчетано плуване и в индивидуалната надпревара, където надделя над австралиеца Магнусен само с 0,01 секунда разлика.

Покрай рекордния брой титли на Майкъл Фелпс за неговите съотборници често се споменава само, че са му помогнали да попълни колекцията си от олимпийски медали.

Все пак и те намират място в новините с личните си постижения - като Дуайър и Беренс, които след щафетата си поръчали меню от "Макдоналдс" на стойност 4610 килокалории.

Двамата пирували с двойни порции хамбургери, пилешки хапки, картофки и сладолед. (В Олимпийското село в Лондон се намира най-големият ресторант за бързо хранене от американската верига.)

Обикновено плувците се хранят много здравословно, твърди Дуайър, но когато на шията ти виси току-що връчения златен медал, можеш да си позволиш отклонение от нормата. На сутринта обаче не се чувствали особено горди със себе си...

За финал - клипчето на американските плувци и плувкини върху хита на Карли Рей Джепсън Call Me Maybe, гледано над 5 млн. пъти от началото на игрите насам.