Д-р Дечо Дечев, досега директор на университетската болница "Св. Иван Рилски", замени начело на НЗОК проф. Камен Плочев, който сам напусна поста - и предлага драстична промяна в лекарствената политика

Дечо Дечев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), избран от Народното събрание. Той заменя проф. Камен Плочев, който излезе в дълъг болничен и се отказа сам от поста, а парламентът прекрати мандата му предсрочно.

Още в първия ден от работата си новият шеф заяви намерение за промяна в изписването на лекарства по протокол. Според него медиците избирали най-скъпата терапия от всички възможни, защото индустрията им предлага най-висока облага за нея.

По думите му в цял свят фармацевтичната индустрия влияе върху избора на медиците, но у нас не се водели сериозни дела срещу това. Той не посочи конкретни лекари, медикаменти и компании, но увери, че ще работи да прекрати практиката чрез промени при изписването на скъпоструващите лекарства, за които касата плаща.

"Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение и те са еднакво ефективни, ще трябва да се избира най-евтиния медикамент. Това ще позволи на фармакомпаниите да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности”, подчерта управителят на НЗОК пред журналисти в първия си работен ден.

Д-р Дечев, който ще управлява Здравната каса до 12 март 2020 г., е 63-годишен, отоларинголог (УНГ) по специалност, започнал практиката си в общинската болница в град Ихтиман, а по-късно работил в столичната Окръжна болница ("Св. Анна") и МВР болница. С 37-годишен професионален опит, през 2010 г. той завършва магистратура по мениджмънт на здравните грижи (2010 г.), като е преминал и редица обучения за управление на болничната система и формиране на здравна политика.

В началото на 90-те години става търговски представител на фирми производителки на инсулин (датската "Ново Нордиск", американската "Ели-Лили"), а след това заема административни длъжности в частния сектор ("Софарма", "Балканфарма") и държавни структури като НЗОК (зам.-директор, съветник на директора, член на Управителния съвет) и Министерството на здравеопазването (началник-отдел "Лекарствена политика").

През последното десетилетие беше изпълнителен директор на университетската болница "Св. Иван Рилски", с кратко прекъсване през 2015-2016 г., когато влезе в конфликт с тогавашния здравен министър д-р Петър Москов.

По-рано тази седмица кандидатурата му беше одобрена единодушно и в парламентарната комисия по здравеопазване. По време на изслушването той обеща една от най-важните промени, които възнамерява да предприеме, да е реформа в лекарствената политика:

"В резултат на ежегодно повишаващия се ръст на разходите, главно за т.нар. "иновативни лекарства", се достигна до процентно отношение между тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. Предлагам на базата на международни признати критерии и ръководства за лечение да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, която да стане референтна за дадената диагноза".

Той се ангажира до три месеца да предложи мерки по своите приоритети. Сред идеите е и обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК заради непрекъснатите проблеми за пациените, свързани с лечението зад граница. Аргументите му:

"В момента, колкото и да е парадоксално, близо 80% от разходите не отиват при екипа, извършил лечението. Тези суми се изразходват главно за логистика, придружители, печалба за болниците, където се извършва лечението, и различни посредници лобисти."Идеята му е, когато има недостиг на капацитет за решаване на даден казус у нас, да бъдат канени професионалисти от чужбина, които да оперират тук.

Преди първия си работен ден д-р Дечев гостува в сутрешния блок на Би Ти Ви, където обяви, че проблемът в НЗОК "идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата".

Без да назовава имена, той предупреди, че знае кои са тези хора, които искат да дърпат конците. По думите му в системата на Здравната каса има много интереси и тези лобита са вкарали хора, които влияят.

Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения, категоричен беше д-р Дечев. Макар новият му пост да не е по-добре платен, нито му носи повече предимства от директорското място в болница "Св. Иван Рилски", той приел да оглави Здравната каса именно защото има много проблеми за решаване и смята, че може да се справи.

Приех, защото мисля, че ситуацията не може да стане по-тежка, категоричен беше той пред Би Ти Ви.

Източник: БНР, Би Ти Ви