Усмивките привличат само мъжете

Жените смятат щастливите мъже за значително по-непривлекателни от самоуверените и мрачните. Това показва изследване на Университета в Британска Колумбия. Учените открили огромна разлика между това как мъжете и жените оценяват привлекателността на различните емоции като щастие, срам и гордост.  


В серия от изследвания, повече от 1000 души оценили сексуалната привлекателност на стотици снимки на хора от противоположния пол, които изпитвали универсални емоции като щастие (широки усмивки), гордост (вдигнати глави и изпъкнали гърди) и срам (наклонени глави и отвърнат поглед). Изследването се фокусирало върху първичните впечатления на хората, а не върху това дали смятат човека за подходящ партньор.


Изследването открило, че жените са най-слабо привлечени от усмихнати, щастливи мъже, а предпочитат тези, които изглеждат горди и силни или унили и засрамени. За сметка на това мъжете предпочитали най-много жените, които изглеждат щастливи и не им допадали изглеждащите горди или уверени. 


Според еволюционните теории причината жените да предпочитат горди мъже е защото гордостта е знак на статус, компетентност и способност да се грижиш за семейството си. Изразяването на гордост също така акцентира типичните мъжки черти, които жените намират за привлекателни. Някои изследвания пък асоциират усмиката с липса на доминантност, което e типично за стереотипа на "чувствителната и кротка жена", но не и за "силния, изпъкващ" мъж. 


Изразяването на срам се асоциира с разбиране на социалните норми и успокояване на поведението, което предизвиква доверие у другите. Това може да обясни изненадващия резултат, че срамът е привлекателен и за двата пола, тъй като и мъжете, и жените търсят партньори, на които да могат да се доверят.  


Според учените изследването отразява много традиционни полови роли и културни ценности в Западната култура, които са се появили и развивали през вековете и които много хора биха искали да са вече отживелица.

 

Източник: Списание 8