За втора поредна година японец печели престижната архитектурна награда "Прицкер". Ето защо е най-добрият в своя бранш - буквално!

Шигеру Бан, роден в Токио през 1957 г., започнал да се интересува от дърводелство и архитектура още като ученик, паралелно с тренировките по ръгби.

Постепенно спортът отстъпил на заден план и японецът заминал да развива таланта си в американски университети. Именно там открил, че елементи от традиционната японска архитектура могат да се използват и в съвременното строителство.

Един от най-новите проекти на Шигеру Бан е централата на швейцарската медийна група "Тамедия" в Цюрих, завършена през 2013 г., където работят близо 500 служители. Сградата е построена от стъкло и дървен материал (смърч).

Освен с минималистичната си архитектура, 58-годишният Шигеру Бан е широко известен и с хуманитарната си дейност. Именно това го отличава от негови прочути колеги, които работят предимно за клиенти от най-богатата прослойка. 

Виж още: Къде живеят архитектите

Вече над две десетилетия японският архитект използва материали като хартия и картон, за да помага на хора по цял свят, останали без дом след природни бедствия.

Шигеру Бан прави Картонената катедрала в новозеландския град Крайстчърч през 2013 г., в рамките на възстановяването след регистрираното силно земетресение три години по-рано

Загрижен за съдбата на 2 млн. бежанци от гражданската война в Руанда през 1994-та, той разработва за върховния комисариат към ООН евтини временни постройки.

След земетресението в Кобе през 1995 г. използва същия вид картонени тръби (с покритие срещу пожар и капризите на времето), за да осигури подслон за хората, изгубили домовете си.

Разработените от Шигеру Бан временни жилища в Кобе, Япония, 1995 г. По-късно подобни конструкции от картонени тръби се изграждат за бедстващото население в Турция, Шри Ланка, Индия

Тогава, с подкрепата на студенти доброволци, издига и т.нар. "Хартиена църква" за католическата общност в Кобе. Десетилетие по-късно постройката е разглобена и дарена за същите цели в Тайван.

През последните години Бан и архитектите в неговата доброволческа мрежа VAN са проектирали сгради за жертвите на земетресението и вълните цунами край Фукушима, както и за пострадалите от силните земни трусове в Нова Зеландия, Китай, Италия, Турция, Хаити.

Шигеру Бан обяснява как от картонените му тръби се сглобяват палатки за пострадалите от унищожителното земетресение в столицата на Хаити, Порт-о-пренс, 2010 г.

След унищожителния трус в родната му Япония разпраща хартиени паравани и завеси в местата за временно настаняване и физкултурните салони, за да осигури на бедстващите по-нормални условия и право на личен живот.

В китайския град Сечуан конструира временно училище, в Л'Акуила, Италия - концертна зала от картон, а у дома сглобява жилищни блокове от корабни контейнери.

Апартамент в квартал от временни жилищни блокове, изградени от корабни контейнери - проект на Шигеру Бан в Онагава, провинция Мияги, Япония, 2011 г.

Наградата "Прицкер", основана в края на 70-те от фондация "Хаят", се връчва на японец за втора поредна година. Миналата пролет неин носител стана Тойо Ито.

Фотогалерия: Архитектурните чудеса на Тойо Ито

В интервюта пред US медии тазгодишният лауреат обяснява, че хората с неговата професия обикновено "са твърде заети да работят за привилегированите. Но така е било и в миналото. Привилегированите хора имат пари и власт, които са невидими, затова ни наемат, за да направим властта и парите им видими чрез монументалната архитектура..."

Сградата на швейцарската медийна група "Тамедия" в Цюрих, в строеж. За носещата конструкция е използван само дървен материал (смърч), без метални сглобки

"Не казвам, че това е вредно - уточнява Шигеру Бан пред Си Ен Ен. - И аз искам да вдигна паметник. Смятам обаче, че опитът и познанията ни трябва да се впрегнат и в полза на обществото, за жертвите на природни бедствия. Това ми носи същото удовлетворение. Единствената разлика е, че не ми плащат. Върша го на доброволни начала."

А запитан как е започнал да работи с картон, обяснява: "Устойчивостта и трайността на сградата нямат нищо общо с материала. Дори една бетонна сграда може да бъде много лесно унищожена."

Сред работите му за частни клиенти е новата сграда за музея на изкуствата в Аспен, който отваря през август. 

Снимки: Shigeru Ban Architects