Пейките, посветени на 50 известни литературни творби, са сред най-големите атракции в британската столица това лято

От началото на юли по четири определени маршрута в града са разположени 50 пейки с форма на разтворени книги, изрисувани с герои и мотиви от литературни класики в различни жанрове. 

"Своята пейка" ще открият почитателите на писатели като Дъглас Адамс ("Пътеводител на галактическия стопаджия"), П.Г.Удхаус ("Джийвс и Устър"), Майкъл Морпурго ("Боен кон"), Хелън Филдинг ("Дневникът на Бриджeт Джоунс") и Кресида Коуел ("Как да си дресираш дракон"), която влиза в ролята на илюстратор не само на книгите си.

Фотогалерия: Лудите шапкари на Лондон

Пейката за "Кратка история на времето" от Стивън Хокинг наподобява черна дупка и е придружена от надписа: "Сядай на своя отговорност", а пейката на мечето Падингтън създава илюзията за истинска пейка, на която седи героят от детските книжки на Майкъл Бонд.

Снимка: Крис О'Донован / National Literacy Trust

Books about Town е артпроект на британския National Literacy Trust, независима благотворителна организация за насърчаване на четенето и грамотността, и Wild in Art. След 15 септември пейките ще бъдат прибрани и разпродадени на търг, насрочен за 7 октомври.

Всеки можеше да стане и спонсор на пейка, като от тази възможност се възползваха както фирми, така и наследници на покойните автори. 

Фотогалерия: Влез в лабиринтите

С кампанията се отдава почит на и популярни персонажи като Джеймс Бонд, Мери Попинз, Еркюл Поаро, а на 19 юли край пейката на Шерлок Холмс се организира опит за рекорд на "Гинес" - най-много хора, облечени като прочутия детектив от "Бейкър стрийт".

Според анкета сред 30 хил. британчета на възраст между осем и 16 години, повече от половината са споделили, че четенето им харесва "много" или "доста". Едва 10% казват, че изобщо не обичат да четат.

Виж още: Четири проучвания, според които четенето е изключително полезно за здравето ни!