Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва от 1995 г. на 23 април по инициатива на ЮНЕСКО.

"Литературата не е родена в деня, в който едно момче е изтичало, викайки "Вълк! Вълк!" от неандерталската гора, гонено по петите от големия сив вълк. Литературата се ражда в деня, когато момчето е изтичало, викайки "Вълк! Вълк!", а след него е нямало никакъв вълк." 

Владимир Набоков

Датата е избрана заради годишнината от смъртта на безсмъртните Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес. На 23 април са родени още Морис Дрюон, Халдоур Лакснес и Владимир Набоков.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, деня на св. Георги Победоносец, традиционно жените подаряват на любимите си книга, а мъжете - рози.

На този ден по цял свят се организират дни на отворените врати в библиотеките, публични четения и събития, насърчаващи издателската дейност, писането, четенето и грамотността

Защитата на интелектуалната собственост е един от важните въпроси, които се поставят всяка година на 23 април.

В България читалища и училища в почти 30 града организират срещи с автори, детски конкурси и четения

Благодарение на сайта "Аз чета" и Буккросинг обществото може да пуснете "книга на свобода" и да намерите своя в посочените на сайтовете места: паркове, метростанции, кафенета, магазини

Единственото, което трябва да направите, е да регистрирате книгата си на www.bookcrossing.com и да залепите с етикет идентификационния код, който ще получите. По този начин може да проследите нейното движение.

За инициативите в останалата част на света може да се информирате от минисайта на ЮНЕСКО за Деня на книгата и авторското право.

"Ако не четете този текст, той не съществува. И това е първото чудо на четенето. Всяка книга, която стои затворена в библиотеката, е като онова спящо царство от приказката. Ако отвориш книгата и зачетеш малко, царството оживява. Има някаква магия, която се получава от срещата на поглед и буква. От тази целувка между окото и написаното чудото се случва. Първото, което искам да ти кажа, лично и тихо, е, че имаш да събуждаш толкова много книги от съня им. Приеми го така, между нас казано, като малък подвиг. Ти си тази, която събужда книги. Ти си този, който събужда книги. А събуждащият книги събужда светове." (Георги Господинов, "Невидимите кризи")

Вижте още: Първият Хамлет в киното е жена