Само 5% от жените в детеродна възраст в България не искат да имат дете

От българките в репродуктивна възраст у нас 89% смятат майчинството и това да отглеждаш дете за най-висша ценност в живота си. За 11%, предимно на възраст между 18 и 23 години, това не е чак толкова важно.

Това показват резултатите от проучване на агенция "Екзакта рисърч груп" относно репродуктивните нагласи на младите български жени, осъществено в рамките на проект "Майки навреме". Проучването е проведено в периода 16-27 април 2015 г. между 703 жени на възраст от 18 до 43 години.

77% от жените, които все още нямат деца, твърдят, че е от особена важност да станат майки. Около 1/5 от запитаните пък са отговорили, че за тях това е "донякъде важно", а само 5% заявяват, че изобщо не искат да имат деца.

Финансовата стабилност като фактор за майчинството

Ако родят в настоящия момент, финансовата нестабилност и зависимост би била проблемен фактор за 47% от жените, 36% от участничките в изследването твърдят, че те или партньорът им не са подготвени да имат деца. Така отговарят най-младите жени, студентките и упражняващите свободни професии. Малко над 1/3 от запитаните жени - 35%, пък се страхуват, че раждането на детето може да навреди на кариерата им.

Според 30% от анкетираните най-голям шанс да забременеят имат жените на 25 години. 3/4 посочват като удачни за забременяване различни възрасти до 26 години. Най-ниската възраст за забременяване, посочена в проучването, е 14 години, а най-високата - 40 години.

Инвитро и осиновяване

Ако се окаже, че не могат да забременеят, 58% от жените твърдят, че биха опитали с "ин витро" оплождане, 14% биха осиновили дете, а 4% биха продължили живота си без дете. Сред жените, които все още нямат деца, картината изглежда по следния начин - 55% биха опитали с "ин витро", 14% биха осиновили дете, а 7% биха продължили живота си без деца.

Източник: "Дарик"