Нормализира се обстановката по Южното Черноморие след наводнението, причинено от проливните дъждове.

Вече няма затворени пътища, но бедственото положение в Приморско, Созопол и Царево остава и днес, съобщи Би Ти Ви в свой репортаж.

Най-сложна беше ситуацията в община Приморско. Река Дяволска преля и нанесе сериозни щети на плажа в града. Едно заведение е напълно унищожено, а летището прилича на езеро. Приземните етажи на повече от 20 хотела и над 40 търговски обекта са наводнени. Цял ден продължи отводняването им.

Снощи пътната обстановка по Южното Черноморие започна да се нормализира. Вече всички пътища са отворени и проходими. Въпреки това полицията призовава хората да не пътуват към Созопол, Приморско и Царево.

Созопол се отърсва от валежите

В деня на Св. Марина, празника на Созопол, времето беше благосклонно и валежи през нощта нямаше. Бедственото положение остава в сила след преливането на реките Дяволска и Ропотамо, кризисният щаб продължава да действа, но ситуацията се нормализира. Вече няма затворени пътища към курортите на юг, след като късно снощи беше отворен и най-критичният участък – Созопол-Приморско, събощи Fakti.bg.

На 70 сигнала са реагирали спасителните екипи вчера – в Приморско, "Дюни", къмпинг "Градина" и Лозенец. Четири екипа продължиха да отводняват залети улици и къщи в Приморско и през нощта. Няма бедстващи хора.

Пороите са активизирали нови свлачища в района, през деня те ще бъдат огледани от комисия, която ще прецени колко са опасни.

Щетите са предимно материални – изпочупена инфраструктура, потопени етажи на хотели и магазини, разбити лодки. Плажните ивици също пострадаха. 

"Това е шестото поред бедствие, срещу природата нищо не можем да направим. Цяла нощ работихме. Пораженията са огромни, вчера отстранихме около три четвърти, очакваме към 8,30 да сме приключили", коментира концесионерът на Централния плаж в Созопол Цоньо Христов.

По плажа минава "река" с изключително неприятен мирис. "Реката идва от шахтите, които не успяха да поемат водите вчера. Всичко отива в морето и трябва бързо да се спре – насипва се пясък", посочи концесионерът. Той подчерта, че много туристи са се включили в разчистването на плажа.

По време на бурята гръм е паднал в царевското село Извор и е опожарил къща. По това време в къщата не е имало хора.

Безоблачно небе над "Смокиня"

На къмпинг "Смокиня" времето е слънчево, морето е спокойно и само малкото останали щети по плажната ивица напомнят за бедствието преди ден.

Жена от Ямболско разказа пред медията как семейството й е било блокирано от прелялата река Ропотамо. "Влязохме в капана на природата. Тръгнахме директно за Китен, по пътя за Царево колите бяха спрени заради Ропотамо. Затова се върнахме на "Смокиня", видяхме, че и тук е наводнено, едва преминахме главното шосе", обясни тя.

Никога в историята на Приморско не е имало такова бедствие

Но и там ситуацията вече се нормализира. Все още остава извънредното положение, но най-вероятно то ще бъде отменено по-късно през деня.

"Това, което се случи, е един природен катаклизъм, който никой не го е очаквал. По последни данни се говори за около 240 литра на кв.м, паднали в рамките на три часа. Реката е подготвена за вода, която може да изтече, но не и за това безумно количество", обясни пред камерата на Нова телевизия Здравко Василев, жител на Приморско, хотелиер и пряк свидетел на кризата в града.

"Страшното стана към 7,30 ч., когато дъждът беше спрял, хората излязоха, за да си видят лодките и дойде огромна приливна вълна. Имаше вълни по 1,50-2 метра с огромно течение, което започна да къса въжетата на лодките, да ги обръща, да носи по реката паднали дървета. Към 8,15 ч. толкова се вдигна количеството на реката, че скъса естествената коса на Южния плаж. Именно това е най-голямото поражение по плажната инфраструктура", разказа Здравко и отбеляза, че от случилото се са пострадали най-много рибарите.

Никога в историята на Приморско не е ставало прекъсване на естествената пясъчна коса, категоричен беше мъжът. По негови думи, местните не изпаднали в паника, а се мобилизирали.

"В крайна сметка ние сме в активен сезон. Не чух някой да обвинява някого", допълни Здравко и потвърди, че видял екипи на пожарната, на EVN и на общината, които веднага се задействали, за да отстранят по-бързо щетите от наводнението.

По думите на Здравко пораженията по хотелите са минимални. Няма и туристи, които да се прекратили или да са поискали да прекратят предварително своите почивки.

"За гостите това си е един вид атракция. Всичко премина нормално през целия ден", допълни той.

В Бяла интензивните валежи превърнаха улиците в реки, но обстановката там също вече се нормализира, предаде БНТ. Водната стихия наложи евакуацията на 13 къмпингуващи в местността Карадере, най-южната местност на варненското Черноморие.

Виж още: Бедствено положение в Приморско