Военният министър го определи като човек с висок морал

Бившият служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов е новият шеф военното разузнаване.

Без морал не може

Министъра на отбраната Николай Ненчев е определил Бакалов за нов началник на служба "Военна информация", като мотивите му за това решение са, че той е човек с изключително добра подготовка за работа в тази сфера заради дългогодишната си работа в парламентарната вътрешна комисия.

На въпрос дали Йордан Бакалов разполага с достатъчно високо ниво на английски език, необходимо за поста, Ненчев отговори, че Бакалов разполага с изключително високо ниво на морал - нещо, което го впечатлява и по думите му е водещо при вземането на това решение.

"Без морал нищо не може да се случи. Имам много голямо основание да вярвам, че ще се справи", добави Ненчев. 

На поста Бакалов наследява Веселин Иванов, който беше отстранен след неразбирателство с военния министър.

Случващото се в Македония и рефлектирането върху България

Освен новото назначение Ненчев коментира и въпроса с мира на Балканите в контекста на случващото се в Македония.

По негови думи на този етап пряка заплаха за България и за района няма. Напрежението в Македония расте заради оглавените от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) протести срещу управлението на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски, който отказа да подаде оставка.

"Очевидно до момента не е постигнато политическо решение на кризата. Надявам се Европейският съюз да изиграе по-активна роля в този насока. Териториалната цялост и суверенитета на Македония трябва да бъдат гарантирани, а нейните граждани трябва по демократичен начин да определят своето бъдеще", каза Ненчев.

Според него България може да поеме ролята на посредник за решаването на кризата в Македония. Освен това България трябва да докаже, че е съюзник на НАТО и член на ЕС не само на думи. Все още това не се случва напълно поради "пагубното влияние на силите на миналото", добави той.

Биография

Йордан Иванов Бакалов е български инженер и политик от БЗНС - Мозер. Той е народен представител в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от листите на на ОДС и на Синята коалиция. Председател на ПГ на ОДС в 40-то НС. Служебен вътрешен министър от 6 август 2014.

Източник: Mediapool