Астрономическото лято настъпва на 21 юни в 6,32 ч., а началото на месеца посрещаме със зимни температури

Този юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е 20-22 градуса, по долината на р. Струма около 23 градуса, за високите полета - между 17 и 19 градуса, а в планините - между З и 12 градуса, информират пред агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130
л/кв.м.

Най-ниските температури през първия летен месец ще са между 7 и 12 градуса, а най-високите - между 32 и 37 градуса.

Месецът започва със сравнително студено време, като на много места в страната се наблюдават краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени от гръмотевици, с условия и за градушки.

Около средата на първата десетдневка повече слънчеви часове ще има преди обяд, а следобяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания на отделни места в страната. Температурите обаче ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.

През последните дни от десетдневката се очаква повишена вероятност за обстановка с по-значителни като количество валежи, на повече места в страната. Отново ще настъпи и относително понижение на температурите.

Повечето дни от втората десетдневка изгледите са за преобладаващо слънчево време, с температури - около обичайните за средата на юни. В следобедните часове пак ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има и краткотрайни следобедни валежи, на повече места - около средата и през последните дни от периода. Тогава и за кратко ще захладнява.

Стабилизиране на въздушната маса над страната се очаква през първите дни на третата десетдневка, когато - на 21 юни в 6,32 ч. - настъпва и астрономическото лято. Вероятността за валежи намалява и се очаква температурите да се доближат до климатичните норми. Относително повече изгледи за дъжд ще настъпято около и след средата на последната десетдневка от юни.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"