Астрономическата пролет настъпва точно преди полунощ на 20 март

Най-ниските температури през март ще паднат до стойности между -8 и -3 градуса, а най-високите се очаква да стигнат 20-25 градуса. В преходния месец от зимата към пролетта продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително покачване в стойностите на термометъра, а мъглите са рядко явление. В равнините вали сняг средно три-четири дни.

Март е месец. характерен с големи аномалии и резки промени на времето, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Каква е прогнозата на НИМХ за март 2019?

Тази година се очаква средната месечна температура през март да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България от 6 до 9 градуса, а в планините между -8 и -3 градуса.

Динамиката на атмосферните процеси през март ще бъде повишена и времето ще е променливо, с чести промени на температурите и фазата на валежите. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв. м, в планините 60-90 л/кв. м.

През първата десетдневка от месеца, въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Началото, с предимно слънчево и топло време с максимални температури между 13 и 18 градуса.

На 2-3 март през страната ще премине атмосферно смущение и на места ще превали дъжд и сняг, но съществени валежи не се очакват. Температурите временно ще се понижат. Към 4-5 март преносът на въздушни маси ще е от юг-югозапад и температурите бързо ще се повишат.

Около 6-8 март се очаква отново да премине атмосферно смущение, заради което да има валежи и понижение на температурите. В края на първата десетдневка температурите отново ще се повишат.

В началото на втората десетдневка температурите ще се понижат и до края на периода ще бъдат близки до нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи около 11-12 и към 15-17 март, като заради преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

И през третата десетдневка времето ще запази динамичния си характер. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения. Най-голяма вероятност за валежи има в периода 22-25 март и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,03 ч. и залязва в 18,16 ч. и продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца Спънцето ще изгрява в 7,12 ч. и залязва в 19,51 ч., а продължителността на деня нараства до 12 часа и 39 минути.

Фази на Луната:
6 март - новолуние,
14 март - първа четвърт,
21 март - пълнолуние,
28 март - последна четвърт.

Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 23,58 ч.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"