Максималните температури през Малък Сечко се очаква да достигнат 16-21 градуса

Нормално февруарско време прогнозира за най-краткия месец от годината синоптичката от НИМХ при БАН Мариана Попова.

Обичайно за месеца е да има голяма динамика и валежите да са сравнително малко, което означава чести промени на времето, обяснява тя пред агенция "Фокус".

Очакванията са месецът да е по-топъл от обичайното, с максимални температури между 16 и 21 градуса. Още на 2-3 февруари температурите може да достигнат 18-20 градуса.

Разбира се, това не означава, че няма да има отделни по-студени дни с отрицателни температури. Най-ниските минимални ще са между -8 и -13 градуса, обикновено след преминаването на атмосферни смущения.

"Когато облачността намалее до ясно време и вятърът стихне, тогава се получават и най-ниските температури - уточнява синоптичката. - Ще има такива и през февруари, но средните температури през месеца ще бъдат по-високи от обичайните."

Прогнозираните валежи ще бъдат сравнително по-малко, на места предимно слаби и краткотрайни. Възможно е да има сняг и около 4 февруари, тъй като се очакват валежи през втората половина на деня и през нощта.

Разбира се, с понижението на температурите е възможно за кратко да има и сняг, преди валежите да спрат, тъй като при атмосферни смущения, когато температурите се понижават, преди да спре, валежът е възможно да премине в сняг, пояснява Мариана Попова.

Според нея по-вероятно е обаче сняг да има през втората половина на месеца, когато се очакваме и застудяване, главно в Северна България и по високите полета на запад.

В зимните курорти, където и сега има снежна покривка, се очакват още валежи от сняг, но засега не изглежда да има условия за съществени валежи, които да доведат до увеличаване на снежната покривка.

"Февруари се характеризира с повишена динамика и чести промени, а денят започва да се увеличава. И този месец ще бъде такъв - с много променливо време", заключава синоптичката. 

Източник: агенция "Фокус"