Между 13 и 43 градуса ще се движат стойностите на термометъра през отпускарския месец

Между 13 и 43 градуса през август, по-горещо от обичайното, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Средните температури се очаква да надхвърлят над нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, по високите полета 18-20 градуса, а в планините от 13 до 17 градуса. Най-ниските стойности на термометъра през отпускарския месец ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 38 и 43 градуса.

Жегата ще е придружена и от суша в по-голямата част от страната, където месечната сума на валежите през август няма да достигне нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, по Черноморието 20-35 л/кв.м, а в планинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

През повечето дни от месеца времето ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но валежи ще има на малко места, ще бъдат с петнист характер и краткотрайни. По-голяма е вероятността за такъв тип валежи около 5-и, към 7-8 август, 10-и, 12-и, към 14-15,  19-20 и 25-26 август, а също така в края на месеца.

Много по-високи от обичайните температури се очакват още през първата десетдневка, особено в самото начало на месеца, когато дневните им стойности на места в низините трябва да надхвърлят 40 градуса, а  минималните няма да падат под 20. Впоследствие стойностите ще се понижат, но с голяма вероятност до края на месеца все пак да останат над климатичните норми.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"