Тържественото първо заседание на новия парламент продължи три дни и след десетина безплодни опита БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" гласуваха начело да остане най-възрастният депутат

Три дни продължи тържественото заседание, с което започна работата си 48-ото Народно събрание след предсрочния вот от 2 октомври. 240-те депутати от седемте парламентарни групи положиха клетва, напътствани от своя най-възрастен колега Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС) - и след тридневни неуспешни опити да си изберат председател, мнозинството гласува 70-годишният скулптор да остане на поста.

70-годишният бивш министър на културата остана на най-високия пост в държавата по предложение на БСП, подкрепено още от собствената му парламентарна група, ДПС и "Български възход".

Първоначално за председател на 48-ото Народно събрание бяха издигнати четири кандидатури: бившият транспортен министър от ГЕРБ Росен Желязков, експредседателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната", някогашният външен министър и дългогодишен зам.-председател на парламента от БСП Кристиан Вигенин и адвокатът от "Възраждане" Петър Петров.

Работата на новия парламент започна с българския химн и химна на Европейския съюз "Одата на радостта" от Бетовен, по време на която депутатите от "Възраждане" останаха седнали по местата си

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Мустафа Карадайъ (ДПС), Костадин Костадинов ("Възраждане"), Корнелия Нинова (БСП), Христо Иванов (Демократична България) и Стефан Янев ("Български възход") направиха обръщения от името на седемте парламентарните сили, с които очертаха приоритетите им.

След тях в първия ден слово от трибуната произнесе президентът Румен Радев, който изрази надежда "48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност" и призова към разум и кураж, "за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания".

Държавният глава изброи и поредица "неотложни въпроси" за решаване от настоящата законодателня власт, "независимо колко дълго време ще съществува", като предупреди, че избирателите ще се почувстват предадени, ако ценното парламентарно време бъде удавено в скандали.

Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цените, с ниските доходи, а социалната криза неизбежно влече и ръст на престъпността и тук мерките трябва да бъдат решителни и незабавни, заяви Радев.

Сред задачите, които той постави пред депутатите, бяха бюджетът за 2023 г. и разработените от служебното правителство мерки за компенсиране на потребителите заради високите цени на енергоресурсите, а също така проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост - "не само заради очакваното финансиране, а най-вече заради ролята на тези закони за отключването на важни и дългоочаквани реформи: за укрепване на държавността, утвърждаване върховенството на правото, борбата с корупцията по високите етажи на властта и фактическата недосегаемост на главния прокурор, за цялостна модернизация на икономиката и страната".

Не беше подмината и "все по-болезнената за обществото ни напоследък тема за липсата на достатъчно ефективни законови механизми за налагане на справедливост и възмездие при престъпления, при злоупотреба с власт, при грубо погазване на закона по пътищата от пияни и дрогирани шофьори, които продължават да отнемат живота на невинни хора". В тази връзка президентът апелира за "наистина сериозни мерки, защото ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото ни".

Бившият пилот и командир на ВВС не пропусна да спомене и заплахата от загуба на въздушния ни суверенитет "в условията на влошаваща се среда за сигурност.

Според него "основен приоритет в работата на парламента и правителството неизменно е гарантирането на националната сигурност", което днес, в тази обстановка, означавало "укрепване на собствения отбранителен капацитет, повишаването на оперативната съвместимост със съюзниците и ускоряване на модернизацията на Въоръжените сили, която буксува от години" - затова и още в първия ден на новия парламент се внасят приетата от служебното правителство Програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерството на отбраната и проекта за вторите осем самолета Ф-16.

След като неговата позиция по темата беше определена като "позорна" още в края на април, финалът и на тази реч не подмина войната в Украйна. По думите му сега: "Хората, които народът избира да управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната ни. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който бушува. Българските избиратели и Историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната.

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание."

До компромисния избор на Вежди Рашидов се стигна, след като никоя от първоначалто издигнатите кандидатури не събра нужното мнозинство (над 50% от гласовете на присъстващите) дори след балотажа между Росен Желязков и Никола Минчев, а повторението на процедурата доведе само до размяна на реплики и дуплики от трибуната плюс още една номинация - на Йордан Цонев от ДПС.

В крайна сметка първото заседание, на което трябва да се избере парламентарен председател, беше удължено до следващия работен ден, като "Демократична България" предложиха постът да бъде поделен на ротационен принцип - и ГЕРБ-СДС приеха тази идея въпреки неяснотите около прилагането й.

Късно вечерта от "Продължаваме промяната" обаче обявиха, че като конструктивна опозиция са решили да оттеглят своя кандидат, за да не вкарват страната в конституционна криза.

На следващия ден обаче патовата ситуация се повтори и ГЕРБ-СДС също се принудиха да оттеглят своята номинация, а "Възраждане" издигнаха нова кандидатура. Балотажът между Йордан Цонев и Кристиан Вигенин не доведе до окончателен избор, а в емоционална реч Вежди Рашидов отказа почетното му председателство в първия ден да стане постоянно.

В крайна сметка, след поредното неуспешно гласуване, в петък соцлидерката Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, че предлага Рашидов, около чиято кандидатура са се обединили повечето парламентарни сили: нейната БСП, символичните победители в изборите ГЕРБ-СДС, третите ДПС и най-малката група - дебютантите "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев.

Против се обявиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а "Възраждане" гласуваха с "въздържали се".