Специализирани фирми от Гана и Нотингам излагат в лондонска галерия... ковчези в разнообразна форма

Странно е понякога докъде се простират дизайнерските хрумвания. Специализирани фирми от Африка и Англия излагат в лондонска галерия... ковчези в най-невероятна форма.

Crazy Coffins е базирана в Нотингам, а Paa Joe - в Гана. Творенията им са с формата на ретро автомобил ройс-ройс или самолет, китара или контейнер за смет, гигантско яйце или лъв. Има дори умалено копие на викингски кораб...

Изложбата, която продължава от 20 до 29 януари, е част от по-мащабна проява под наслов "Смърт: Фестивал за живите", организирана в лондонското средище на изкуствата "Саутбанк център" (Southbank Centre).

Британската компания всъщност е подразделение на по-голям производител на традиционни ковчези, разказва Би Би Си. Идеята дошла от потенциален клиент преди около 15 години -

дама, която поискала ковчегът й да е с формата на... самолет,

защото била голяма почитателка на британската демонстрационна ескадрила Red Arrows.

Яйцето също било поръчано от жена, която обяснила, че се е родила в поза на зародиш - и би желала и да я погребат така. 

Скиорът, полегнал върху шейна, е замисъл на Ричард Мълард, който е направил и ковчега с форма на викингски кораб. Художникът, който е и полярен изследовател, си спомня с носталгия своите самотни пътешествия из Арктика.

Бях напълно независим и всичко важно за мен беше на тази шейна - или пулка, както я наричат в Швеция, затова поисках

тези неща да са с мен и когато поема по вечния си път,

аргументира се той пред Би Би Си. А защо са му ските? Просто искал да бъде по-оригинален.

Работилницата на Паа Джо пък се намира североизточно от Акра, столицата на Гана. Майсторът е сравняван с "краля на кича" Джеф Куунс и е чиракувал при скулптора Кане Квей, родоначалник на арт ковчезите.

Сред произведенията на Паа Джо, излагани в музеи и галерии, има лъв, гигантско какаово зърно, както и урна с формата на мерцедес.

Самолетът от изложбата обаче е на друг клиент, който работил в авиационния бранш - а цветът е оранжев заради любимия му футболен клуб "Блекпул", допълва Би Би Си.

Поживях си добре и искам погребението ми да е весело, казва човекът, който си представя как "самолетът" ще направи почетна обиколка на клубния стадио, преди да влезе в крематориума.