Мярката е част от борбата, която социалистическото правителство на Николас Мадуро е подело срещу разрастващата се икономическа криза в страната

Правителство във Венецуела обяви, че въвежда двудневна работна седмица за обществения сектор. Държавните служители ще излизат в принудителен отпуск от сряда до петък. Решението е част от борбата с енергийната криза, връхлетяла страната, предаде РИА Новости.

"В продължение на най-малко две седмици, сряда, четвъртък и петък ще са неработни дни за публичния сектор", заяви в седмичното си телевизионно предаване президентът на страната Николас Мадуро.

Преди седмица Венецуела въведе режим на тока. Електрозахранването спира за по четири часа на ден в цялата страна и това ще продължи най-малко 40 дни.

Виж още: 755 долара за пакет кондоми във Венецуела

Сушата намали нивата на водата във Венецуела на основния язовир и водноелектрическа централа в Гури до критични нива. Язовирът предлага около 2/3 от енергийните нужди на нацията.

Недостигът на вода и намаляването на електроенергия са само част от трудностите на Венецуела и на 30 милиона души, които вече трайно навлязоха в тежка рецесия, недостиг на основни продукти като мляко до лекарства, покачващи се цени, както и дълги опашки в магазините.

От 1 май Венецуела планира да промени и часовата си зона, обаяви още президентът на Николас Мадуро.

Виж още: Във Венецуела ще пазаруват вече с пръстови отпечатъци

Междувременно Националният избирателен съвет на Венецуела се съгласи да инициира референдум, за импийчмънт на президента Николас Мадуро. Инициативата е на опозицията в страната.

От Съвета съобщават, че избирателите власти в страната са се съгласили да издадат на инициаторите на процеса нужните документи и формуляри, в които ще се събират подписите за провеждане на референдум.

Източник: РИА Новости