Дебатите по решението продължиха 4 часа

Великобритания отхвърли евтаназия. Британският парламент гласува срещу приемането на законопроект, който би дал на лекарите право в някои случаи да прилагат асистирано самоубийство, предаде Би Би Си.

В Камарата на общините по време на гласуването, 330 депутати гласуваха срещу идеята, а 188 бяха "за". Последният път, когато въпросът за евтаназията беше обсъждан в британския парламент, бе през 1997 г. 

Дебатите

Сега законопроектът беше внесен от лейбъриста Роб Марис. Дебатите продължиха четири часа, като бяха изказани различни мнения. 

"Животът е божи дар, с всичките му нюанси, дори и болката и страданието. Не ние определяме как да свърши", заяви депутатът консерватор Каролайн Спелман. 

"Докато някои хора смятат, че страданието е възможност да се приобщиш към страданието на Исус на кръста, аз лично бих искал да си спестя това приобщаване. Да умреш е проста концепция, каквато навремето не е стреснала даже Сократ", коментира нейният съпартиец Криспин Блънт, изразявайки противоположното мнение: .

Евтаназията като законопроект

В документа се предвиждаше да бъде позволено на лекарите да извършват евтаназия, предписвайки на пациентите смъртоносна доза лекарства, ако самите болни от неизлечимо заболяване, водещо до неминуема смърт, ги помолят за това.

Законопроектът предвиждаше при прилагането на евтаназия да присъстват двама независими лекари. 

Непосредствено преди дебатите против законопроекта се изказа кентърбърийският епископ Джъстин Уелби.