Невероятна атмосфера - наситена с настроение, вълнение и почитание към Великденския празник цари на остров Корфу.

Обичаме Гърция, но в частност остров Корфу заема много специално място в сърцата ни. И основната причина за това е магията, която съществува на острова - магията да очарова, да грабва душата от пръв поглед...

Снимки как изглежда островът има много и голямата прилика с Венеция е видна, а някои от вас вероятно знаят, че начинът, по който се празнува Великден там, е просто уникален. 

Неповторима смесица на гръцки традиции с венециански, допълнено от английски тип "озвучаване" и паради, всичко това на фона на френско очарование. Наистина - никъде другаде няма да видиш подобно честване на празника. Това е причината всяка година на остров Корфу да пристигат не само чуждестранни туристи, но и много гърци от цялата страна.

Невероятна атмосфера, наситена с настроение, вълнение и почитание към великденския празник, цари тук. Сградите са пищно украсени и лицата на хората са сякаш по-бляскави.

В събота започва т.нар. Първо Възкресение. В 9 ч. от църквата "Св.Спиридон" се изнасят мощите на светеца - закрилник на острова, които се пренасят по тесните улички на града. Музиката от първата филхармония е бавна, музикантите пристъпват в ритъм. Пред всяка група филхармонисти се носи плащеница със светиня от различни храмове на Корфу.

На острова има над 20 филхармонии, всяка със своето уникално облекло и цвят, а на Великден целта им е да предшестват пренасянето на мощите през целия град. Постепенно музиката на следващите филхармонии градира в по-тържествена, по-приповдигната и идва ред на страхотните барабанчици, излъскани до блясък.

След тях се движи литийното шествие начело с висшите духовници в скъпоценни одежди, последвани от свещениците, носещи изправени хоругви и знамена. Отбрани люде носят саркофага с мощите на светеца, охранявани от матроси - сериозни, истински вглъбени в идеята, че пазят най-ценното нещо на острова.

Целият този парад свършва в 10,30, след което в 11 ч. започва "хвърлянето на глинените делви" - традиция, която някои казват, че е заимствана от венецианците, а други твърдят, че е свързана с библейските мироносци, изпуснали делвите с миро, когато разбрали за Христовото Възкресение.

Корфийци спазват тази пищна традиция по Великден. Боядисани в червено с панделки и цветя, пълни с бонбони и дребни сладки, те хвърлят от прозорците глинените съдове като вълнà, от единия до другия край на улиците - и всичко това придружено със смях, викове и шумни възгласи. А след това... след това е истинско веселие. Всички кафенета наоколо са препълнени, по улицата покрай аркадите Листон минават ученическите филхармонии, гърми музика, летят балони, цари празнична суматоха... Това продължава докъм 14-15 ч., след което повечето се оттеглят за почивка и обяд. 

От 21,30 отново започват шествия и паради. В 23 ч. от църквата "Света Параскева" се изнася Светлината - запалена свещ, която свещеникът донася на площада. От нея всички взимат огън, за да запалят своите свещици.

Невероятна е гледката и усещането, когато из тъмните улици се разлива тази река от светлини. В 23,30 отново идват филхармониите една след друга, тържествени, шумни и красиви.

Точно в полунощ свещеникът провъзгласява Христовото Възкресение. Мигновено небето се озарява от разноцветни фойерверки. Следва 30-минутна заря, лилавите светлини на старата крепост, уличните лампи и фенерите на Листон се заменят с искрящо бели, блести окъпан в светлина 10-метровият кръст на върха на крепостта, камбаните бият и това е апогеят на празника, с който всички радушно се поздравяват... 

Дано сме успели поне мъничко да предадем настроението и вълнението, с което изпълва великденският празник на остров Корфу!