С възрастта и жените, и мъжете забравят да се пазят. Връзките с нови партньори могат да им донесат не само куп приятни изживявания, но и риска да се заразят от болест, предавана по полов път.

Британски експерти установиха, че все повече хора на средна възраст търсят помощ в кабинетите за кожно-венерически заболявания. За последните 11 години броят на "възрастните" пациенти се е удвоил. 

Стряскащи са данните за дамите в балзаковска възраст. Оплакванията от хламидии при тях са нараснали с почти 95% за 9 години. Оказва се, че днес мъжете и жените на възраст около 45 години по-често страдат от генитален херпес, отколкото тийнейджърите.

"Кампаниите, популяризиращи контрацептивите, са насочени предимно към младежката аудитория. По-възрастните хора са напълно изключение, защото е прието да се смята, че те знаят за опасностите, които крие секса", обясняват печалната статистика авторите на изследването.

Кризата в брачните отношение също дава своя отпечатък: именно тогава много семейства се разпадат, рушат се дългогодишни отношения с партньори, които в продължение на години са ви гарантирали безопасен секс. След разводите мнозина имат нови връзки и по навик просто забравят, че трябва да вземат предохранителни мерки. Проблемите се задълбочават и от факта, че представителите на старшото поколение много често изпитват неудобство да потърсят лекарска помощ за решаването на "неловкия" проблем.

Източник: woman.bg