В началото на февруари Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, идва на гастрол в столицата с четири от най-добрите си постановки, сред тях и номинирания за "Икар 2013" спектакъл, където си партнират Луиза Григорова и Пенко Господинов

Гастролът на актьорите от Театрално-музикалния продуцентски център (ТМПЦ) в морската столица започва на 1 февруари от 19,30 ч. на сцената на Сатиричен театър "Алеко Константинов" именно с "Вуйчо Ваньо" от А.П.Чехов, реж. Пламен Марков.

Неговият нов прочит на "библейския театрален автор" донесе на екипа три номинации "Икар 2013" - за режисура, главна женска роля (водещата на "Малкото голямо четене" Гергана Плетньова като Соня) и авторската музика на миналогодишния лауреат Калин Николов.

Ключ към режисьорската трактовка дава подзаглавието "Сцени от селския живот", с което самият Чехов определя жанрово пиесата. "Сцените" на Пламен Марков изследват с радикална, постмодерна чувствителност умаления модел на света в пасторалната руска провинция от края на XIX век.

Визиите и на четирите спектакъла са дело на актьора фотограф Симеон Лютаков (прокурор Иванов от "Седем часа разлика"), чиито естетски плакати печелят допълнително привърженици на театъра

Разминаването на героите с любовта и неудовлетворението от отреденото им житейско място е пресъздадено от звезден актьорски ансамбъл, в който освен Гергана Плетньова, личат имената на Стоян Радев (Иван Войницки), Пенко Господинов (д-р Астров), Луиза Григорова (Елена Андреевна), Михаил Мутафов (проф. Серебряков). 

На 2 февруари от 19,30 ч., отново в Сатиричния театър "Алеко Константинов" следва топспектакълът "Ричард III" от Уилям Шекспир, също постановка на Пламен Марков, спечелил три награди "Икар 2012": за главна мъжка роля (Стоян Радев), авторска музика (Калин Николов) и майсторско техническо oсъществяване. 

"Ричард Трети" - безспорно един от най-хубавите - и задължителни за театралния ценител - спектакли на 2012 г.

На 3 февруари от 16 и 19,30 ч. на Голяма сцена в Учебния театър на НАТФИЗ ще се играе "Паметта на водата", постановка на режисьора Стоян Радев-Ге.К. по култовата пиеса от Шийла Стивънсън.

Режисьорът, чиято първа постановка за възрастни "Домът на Бернарда Алба" преди време бе отличена с безпрецедентните девет номинации "Аскеер" за всички участващи актриси, отново показва умението си да открива дълбинни посоки в интерпретацията на женските образи. 

Сценографията е на Мира Каланова, участват актьорите: Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Теодора Михайлова, Владислав Виолинов и Николай Божков.

"Паметта на водата" по Шийла Стивънсън беше първото премиерно заглавие в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна (DramaVarna.com), за сезона 2012/2013. Снимка: Булфото / Любомир Бенковски-Бенджи

Гастролът завършва на 4 февруари, когато от 19 ч. на Голяма сцена в Учебния театър на НАТФИЗ зрителите ще видят постановката на Георги Михалков "Дон Жуан, или Любовта към геометрията" по Макс Фриш.

Тук прочутата творба е доразвита с внушения от други, не по-малко известни творци като Молиер, Дали, Пирандело и Юлгар. Резултатът е сценична версия, в която драматизъм, интелектуален текст и театрална форма синхронно извеждат колизиите на Дон Жуан с легендата за него и обществото. 

В главните роли са: Владислав Виолинов (Дон Жуан), Гергана Плетньова (Миранда), Стоян Радев (Отец Диего), Веселина Михалкова (Селестин). Сценографията е на Петър Митев, музиката - на Иван и Веселина Драголови. 

Сценичният бой и стилизираното движение придават специален акцент на спектакъла, в който участват и много възпитаници от варненските театрални школи, подготвяни в продължение на половин година от режисьора Михалков и хореографката Ива Караманчева.

Билети: от 8 до 20 лв. на касата на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и Учебния театър на НАТФИЗ или онлайн чрез www.rio.bg.