Ударната вълна от астероида, който изгоря над Челябинск през февруари е била толкова силна, че е направила две околосветски пътешествия, твърдят учени

Те са използвали система от сензори, създадена да улавя следи от ядрени опити, и казват, че това е най-мощното явление, записвано някога от мрежата.

Да припомним, че над 1000 човека бяха ранени, когато 17-метрова космическа скала с тегло 10 000 тона изгоря в небето над Челябинск.

Изследователите проучили данните от мрежата на Международната мониторингова система (IMS), управлявана от Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити (CTBTO).

Станциите на мрежата търсят нискочестотни акустични вълни, известни като инфразвук, които може да са причинени от експлозиите при ядрени опити. Системата обаче може да улавя големи взривове и от други източници, като огненото кълбо в Русия.

Алекси ле Пишон и колегите му от френската Комисия за атомна енергия съобщават, че експлозивната енергия от удара е била 460 килотона тротилов еквивалент. Това означава, че челябинският метеор е космическото събитие с най-голяма отделена енергия след Тунгуския му събрат, паднал през 1908 г. в Сибир.

Източник: Би Би Си