Специален екип напредва с работата по т.нар. "студени досиета", има задържан за двойно убийство

Екип, създаден със заповед на главния прокурор от 2013 г., работи в Пловдив по т.нар. "студени досиета" - тежки криминални престъпления, които са останали неразкрити през годините, 
Под ръководството на Върховната касационна прокуратура в него участват служители от областната дирекция на МВР и главна дирекция "Криминална полиция".

Само в региона за 14-годишния период 1999-2013 има общо 21 неразкрити убийства, при 14 от които е използвано огнестрелно оръжие.

Задълбочен анализ установява, че част от престъпленията са свързани помежду си. Пробивът идва с разкриването на убийство, извършено през 1999 г., когато в пловдивския жк "Тракия" е намерен застрелян митнически служител. 

Вчера на задържания Б.А. (47 г.) е повдигнато обвинение за още едно убийство, извършено на 17 август 2007 г., около 23,20 ч., в парк "Родопи".

На пресконференция с участието на вътрешния министър Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров бе съобщено, че Б.А. може да е част от цяла група, извършила и други неразкрити убийства на територията на областта.

Местният в. "Марица" пояснява, че зад инициалите се крие Божидар Атанасов, задържан за убийството на митничаря Георги Дребчев, а втората му жертва е търговецът Огнян Харизанов, известен още като Оги Лудия.

Окръжният прокурор Румен Попов увери, че полицията и прокуратурата гарантират анонимността ви, ако разполагате с информация и можете да помогнете за разкриването и на останалите тежки криминални престъпления, по които в момента се работи.