В момента не съществуват мигновени решения за излизане от ситуацията с пострадалата банка

Централната банка даде една седмица срок за предложения за реални действия за укрепване на Корпоративна търговска банка. Изненадващо план за спасение е дал и бившият шеф на банката, Цветан Василев, се казва в съобщение на Българската народна банка (БНБ).

На 22 август БНБ изпрати до двата най-големи акционери в Корпоративна търговска банка - "Бромак" АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО) писма с искане до 31 август да бъдат представени конкретни предложения за капиталова и ликвидна подкрепа на банката.

Виж още: Експертният консултативен съвет предлага брейди сделка за КТБ

В посочения срок бяха получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на "Бромак" АД, и от ФГДРСО, които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия.

Василев е информирал БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение за оздравяването на банката.

Виж още: БНБ: КТБ остава под специален надзор

Оманският фонд пък е изразил намеренията си да създаде консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите, на на допълнителна оценка ("дю дилиджънс"*), както и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

От БНБ са потвърдили своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ. Междувременно от Централната банка продължават работата за съставяне точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ. В момента по това работят екип от квестори и одитори.

Виж още: Запорираха имуществото на Цветан Василев

Съобщението на БНБ завършва с това, че отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект.

*Дю дилиджънс (финансов, данъчноправен, екологичен, технически и др. преглед) е средство за идентифициране, намаляване или отхвърляне на риска, свързан с определена транзакция (придобиване или сливане).