Срещата на гръцкия премиер и руския президент разбуни духовете в Европа

Гръцкият министър-председателят Алексис Ципрас пристига на двудневно посещение в Москва по покана на президента на Русия Владимир Путин. Ципрас ще има срещи и с руския премиер Дмитрий Медведев и с Патриарх Кирил.

Темите по време на срещата

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени, са икономическата, културната и хуманитарната сфера, както и актуални международни проблеми и възможности за подобряване на сътрудничеството между двете страни, гласи официалното съобщение.

В разговорите ще се засегнат още темата с проекта "Турски поток", който предвижда да достави руски газ до турско-гръцката граница, "разбиване" на руското хранително ембарго за стоки от ЕС, като се планира внос на гръцки земеделски продукти в Русия, както е кредити за Гърция.

Според източник на руския вестник Комерсант от руска страна са готови на отстъпки от цената на газа за Гърция, като има възможност да бъде обсъдено евентуално отпускане на кредит за гръцката икономика.

Сериозен интерес от страна на Европа

Срещата се следи с интерес от европейската общност, тъй като Ципрас на няколко пъти вече изрази симпатии към Русия. Путин от своя страна се надява на подкрепа от някои държави членки на евросъюза, особено Унгария и Гърция, за облекчаването на наложените санкциите заради конфликта в Източна Украйна.

В интервю за германския вестник "Билд" председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посъветва Алексис Ципрас да не застрашава единството на Европейския съюз по време на посещението си в Русия.

"Аз не знам дали Русия ще предостави финансова помощ на Гърция и кога това може да се случи. Мога обаче да посъветвам Ципрас да не нарушава единството на Европейския съюз", са думите на Шулц.

Основното притеснение за европейските лидери е дали Ципрас ще пожертва общата външна политика в името на личната си изгода.

Източник: ТАСС, агенция "Фокус"