Тя беше избрана с 219 гласа "За" и 12 "Против"

Цецка Цачева отново беше избрана за председател на Народното събрание с 219 гласа "За".

По-рано днес от ГЕРБ внесоха проект за процедурни правила за избиране на председател на Народното събрание. Той беше приет с 227 гласа "За" от общо 227 присъстващи народни представители.

Бойко Борисов обяви, че е предложил позицията на Михаил Миков, като лидер на втората по големина политическа формация в парламента, но той е отклонил поканата, тъй като това е позицията на "БСП - Лява Бъглария" предложи. Така Борисов предложи за председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Ангел Ангелов от "БСП - Лява Бъглария" заяви, че втората по големина парламентарна група в парламента подкрепя кандидатурата на Цачева, не само заради личностните ѝ качества, но и за да се въведе в парламента ново поведение, което да прекрати.

Гласуването

След парламентарно гласуване Цачева беше избрана за председател на парламента с гласа 219 гласа "За", 12 гласа против и 1 въздържал се при общо гласували 232 души. Гласовете против са от страна на парламентарната група на "Атака" и един депутат от "Патриотичния фронт".

Зам.-председателите

Зам.-председатели на Народното събрание са Димитър Главчев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от "БСП - Лява България", Алиосман Имамов от ДПС, Иван Иванов от Реформаторския блок, Красимир Каракачов от Патриотичния фронт, Явор Хайтов от Коалиция "България без цензура", Явор Нотев – "Атака" и Росица Янакиева от АБВ.