Гунар Гарфорс е изпълнителен директор на норвежка компания за мобилна телевизия и президент на международна радио и тв организация. Цялото си свободно време посвещава на пътуванията.

Гунар е най-младият пътешественик любител, посетил всички 198 държави (193-те членки на ООН, двете страни наблюдателки в ООН - Ватикан и Палестина, плюс Косово, Западна Сахара и Тайван) и постави световен рекорд, като обиколи пет континента в един ден - 18 юни 2012-а, само с редовни полети.

Когато такъв човек дава съвети за пътуване, няма как да не се вслушаме.

"Има неща, които никога не трябва да забравяте, докато сте на път, а аз открих повечето от тях по трудния начин - като се прецаквах сам по време на пътуванията ми до 198-те страни", казва Гунар.

1. Свалете карти предварително

Преди да потеглите, свалете географски карти на смартфона си (ако имате такъв). Това ще ви спести много пари за роуминг, особено ако пътувате в друг континент. Използването на GPS на телефона ви е безплатно, докато за преноса на данни при даунлоудването на картите ще трябва да платите.

Винаги можете да се опитате да намерите място с Wi-Fi, след като пристигнете, но не разчитайте да е безплатен на или около летището, жп гарата или автобусната спирка. Дори и да намерите такова място, само ще се забавите, вместо да използвате времето за разглеждане на местните красоти.

2. Проучете възможностите за транспорт

Открийте как да стигнете от точката на пристигане до първото място, където искате да отидете. Можете просто да вземете такси, но разберете предварително колко ще струва. За съжаление, в доста държави има много "ценово-еластични" шофьори, чиито такси никога не са гъвкави в добрата за вас посока. Когато мога, обикновено пътувам с градски транспорт и за това има много причини.

3. Отбележете си обменния курс

Проучете какъв е курсът, преди да тръгнете. Иначе как ще се пазарите?

4. Носете пари в брой

В моята страна - Норвегия, може и да не е нужно, но в Замбия, Панама или Тувало например със сигурност е. В последната изобщо не приемат кредитни или дебитни карти.

Американските долари все още предизвикват най-широките усмивки в повечето страни, въпреки че и еврото не е лош вариант в държави с европейско колониално минало.

5. Разделете парите си

Понякога ще попаднете в гадни ситуации. Например: полицай, някой, който се представя за такъв, или друг измамник може да ви иска пари. Дръжте повечето си пари в сигурен джоб или чантичка, но винаги оставяйте дребни банкноти в друг джоб за такива ситуации. Дори и да изпразните джоба, няма да загубите кой знае колко

6. Никога не парадирайте с големи пачки или ценности

Нужно ли е да обяснявам защо?

7. Разпечатайте билети, разписания и информация за контакт

В някои страни дори няма да ви пуснат през митницата без отпечатан билет за връщане, а от определени летища не можете да излезете, ако не покажете маршрута си в страната на хартия. 

Разбира се, всичко това можете да имате на таблета, смартфона или лаптопа си, но показването на която и да е от тези джаджи може да привлече нежелан интерес. Не очаквайте да платите по нормална тарифа на таксиметровия шофьор, след като сте размахали пред очите му таблет, който струва повече от годишния му доход. 

Да не говорим, че в много страни е трудно да намериш къде да заредиш устройството. Хартията е цар, особено в по-непопулярните сред туристите страни.

8. Вземете правилния адаптер

Малко неща са по-дразнещи от това да не можеш да заредиш любимата си джаджа. Често единственото нещо между вас и зелената светлина на индикатора за батерията (и новата снимка, с която да се фукате в "Инстаграм") е дребният адаптер. Не бъдете сигурни, че страната, в която отивате, има същите щепсели и контакти като вашата. Великобритания, САЩ, Швейцария, Израел, Китай, Южна Африка и повечето страни в Океания - всички си имат различна система. Всъщност щепселът е може би единственото нещо, което французите са направили както трябва (каза норвежецът).

9. Правете копия на всичко

При никакви обстоятелства не носете черновата на изключителния си роман, важната си дисертация, доказателството на математическа теорема или новооткритото лекарство против рак, без да сте оставили копие у дома или, още по-добре, в интернет пространството. Ако използвате Dropbox, Google Drive или нещо подобно, винаги ще имате документите си на разположение, стига да разполагате с интернет връзка. Ако нямате копие, компютърът ви вероятно ще бъде откраднат, казва Мърфи.

10. Използвайте пътеводителите, за да разберете къде да НЕ ходите

Мразя пътеводителите, защото те имат склонноста да водят хората към едни и същи забележителности, често дори в същия ред. Което води до влошаване на обслужването, увеличение на цените и тълпи от туристи. Ако търсите това, използвайте пътеводителите по предназначение. Ако не, използвайте ги, за да разберете къде да не ходите.

Останалите седем съвета на Гунар прочетете в Termo.bg.