Главният прокурор поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани временно председателя на Софийския градски съд Владимира Янева заради образуваното срещу нея досъдебно производство

Янева не е уведомена официално за искането на главния прокурор, стана ясно от думите na Сотир Цацаров в отговор на реплика на член на съвета, дали Янева знае, информира БНР.

Ето и предисторията към днешното искане. Прокуратурата започва досъдебно производство срещу неизвестен извършител, след планова проверка в дирекция "Сигурност" на МВР, където са открити данни за извършени престъпления по текст от Наказателния кодекс, 

свързан с искането и даването на разрешения за използване на СРС-та

Първоначално делото е било срещу неизвестен извършител от служители от МВР и ДАНС и неизвестен магистрат. Освен разработката "Червеи" са проверявани и други оперативни дела. 

След анализ на събраното по делото, материалите по разработката "Червеи" са отделени в отделно досъдебно производство, това е станало онзи ден и интересът на разследващите се насочил към конкретен служител на МВР, бивш вече, сега служител на ДАНС. 

Предполага се, че става дума за Тодор Костадинов и затова, 

че с официален документ той е удостоверил неверни данни,

т.е. поискал е СРС-та, с мотиви, които не са отговаряли на действителността. 

Другото лице, към което е насочила вниманието си прокуратурата, е към Владимира Янева, затова, че от септември 2013 до юли 2014 г. е подписала въпросните искания за СРС в нарушение на закона от гледна точка на продължителност и мотиви.

ВСС трябва да вземе решение по искането на главния прокурор. Освен, че иска отстраняването на Янева като председател на СГС, главният прокурор иска тя да бъде отстранена и като съдия до приключването на досъдебното производство.