Благодарение на подадените преференции за Владислав Николов и Пламен Тучев от листата на ГЕРБ за Плевен, бившият председател на парламента остава без депутатско място

Бившият председател на Народно събрание Цецка Цачева, която бе втора в листата на ГЕРБ в Плевен, може да се размине с нов депутатски мандат, тъй като е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза.

След неуспеха си на президентските избори Цачева, която традиционно водеше листата на ГЕРБ за Плевен, бе поставена на второ място след транспортния министър Ивайло Московски. 

В областта партията на Бойко Борисов получава три мандата. Двама от листата на ГЕРБ за Плевен - Владислав Николов и Пламен Тучев, са успяли да задминат Цачева по преференции, лишавайки я от място в следващото Народно събрание.

Владислав Николов е събрал 5403 преференциални гласа срещу 3714 за доскорошния председател на Народното събрание.

Виж още: Кой влиза в 44-тото Народно събрание

Първоначалният анализ сочи, че и на тези избори ГЕРБ са потърпевша от погрешка отбелязани преференции, повтарящи номера на партията в изборната бюлетина - синдром 11/11. Избиратели на ГЕРБ явно са се презастраховали, като освен със зачеркване на №11 в квадратчето, са зачерквали и №11 в кръгчето, предвидено за отбелязване на преференции.

И все пак Цецка Цачева още има шанс за депутатско място. Ако ГЕРБ състави кабинет и Ивайло Московски отново отреди министерски пост за Ивайло Московски, Цачева ще влезе в парламента на негово място. И все пак тя няма да може да заеме мястото си като председател на Народното събрание, тъй като той се избира преди да бъдат определени министрите.

Другият вариант е някой от листата да се откаже в нейна полза. Засега обаче това изглежда малко вероятно.

От ГЕРБ твърдят неофициално, че на този етап няма политическо решение дали някой от тях да не се откаже за сметка на Цачева. Малко по-късно след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ бившият вицепремиер Томислав Дончев каза, че не е демократично някой, който е демократично избран да бъде каран да се отказва от мястото си, пише Mediapool.

Източник: БНР, mediapool.bg