Изложбата "Златото на траките - легендите оживяват" е в Археологическия музей на морската столица от 24 май до 30 септември 2012 г.

Варна вече си има най-старото злато в света, но през целия летен сезон в Археологическия музей в сградата на бившата Девическа гимназия могат да се разгледат и оригиналите на Панагюрското златно съкровище.

Изложбата е осъществена от екип на Националния исторически музей (НИМ), а съдействие са оказали регионалните археологически музеи във Варна и Пловдив, както и частният музей "Арес". 

Замислена е като музеен разказ за траките, тяхната вяра и ритуали, а някои от предметите се показват за пръв път пред публика, обяснява агенция "Фокус".

Експозицията "Златото на траките - легендите оживяват" включва още сребърното съкровище от Летница, златния венец от Златиница и други произведения на тракийското изкуство.

От Археологическия музей на морската столица, където преди броени дни откриха обновената си експозиция, обявиха, че са отворени и в празничните дни с работно време от 10 до 17 ч.

След дълъг ремонт отново достъпни за посещение са залите, посветени на Средновековието, където са изложени находки от два големи средновековни книжовни центъра в Североизточна България: манастирите в местността Караач Теке край Варна и в района на провадийското село Равна, Провадийско.

Специално внимание в обновените експозиции е обърнато на реконструкциите, географските карти и другите видове помощни материали, които правят историята и археологията по-атрактивна и разбираема за неспециалистите, обясняват от музея.