Пътувайте вкусно

Не са един или два градовете, които са известни със своите ресторанти, с невероятната си кухня, с уникалните вкусове и аромати. В тази статия ви предлагаме десет от „най-вкусните” места по света, а кое от тях е най-добро - преценете сами.

Неапол, Италия

Неапол е винаги сред претендентите за кулинарна дестинация номер едно в света. Италианският град се счита за родина на така добре познатата на всички ни италианска пица. Неапол е най-добрият избор за всички, които обичат да си похапват вкусна храна и да стават от масата наистина преситени. Тук ще откриете безброй ресторанти, предлагащи класическа италианска и като цяло средиземноморска кухня. Ще останете изненадани каква кулинарна съкровищница е Неапол. Ще имате възможността да опитате ястия, приготвени по традиционни италиански рецепти, за които дори не сте чували.

О-в Крит, Гърция

Гръцката кухня е една от най-здравословните в света. Тя има зад гърба си хилядолетни традиции и по тази причина е изключително богата на вкусове и аромати. Несъмнено обаче остров Крит е кулинарното сърце на южната ни съседка. Това е мястото, където ще откриете най-вкусните ястия, приготвени от най-висококачествените продукти в страната. Не е нужно да обясняваме за качествата на местните маслини, зехтин, цитруси, зеленчуци и сирена.Критски маслини. Снимка: ArkanGL/Flickr

Хонконг, Китай

За никого не е тайна, че хора от целия свят имат голяма слабост към вкусната китайска кухня. Тя е изключително богата на съставки и на начини на приготвяне на храните. Дори и да звучи клиширано, китайската кухня наистина предлага за всеки вкус по нещо, а ястията обикновено се поднасят в доволно големи порции. Може би най-доброто място да се докоснете до кулинарното богатство в тази част на света е Хонконг - град със стари традиции в ресторантьорството и с множество страхотни заведения.

Токио, Япония

Япония е една от страните с най-вкусна национална кухня в света, а кулинарното й сърце е нейната столица Токио. Тук можете да започнете от порция суши и чаша саке в някои от хилядите ресторанти и да опитате безброй други по-малко известни, но не по-малко вкусни ястия. Японската кухня има две основни предимства. Първото е, че тя е като цяло много здравословна и второто е, че е доста непозната, въпреки хилядите японски ресторанти по света. В общи линии хората са чували за малък брой популярни японски ястия, като гореспоменатото суши, но ако сте в Токио трябва да знаете, че това е само върхът на айсберга.Суши на рибен пазар в Токио. Снимка: Austronesian Expeditions/Flickr

Аделейд, Австралия

Сред сухите и горещи пейзажи на Южна Австралия се намира един от „най-вкусните” градове в света - Аделейд (известен у нас като Аделаида). Заобиколен от плодородни земи и гален от топлите слънчеви лъчи, той се слави с едни от най-качествените вина извън района на Средиземноморието, вкусни рибни ястия и морски деликатеси. Аделейд съчетава средиземноморските традиции в приготвянето на храна с типични за Австралия продукти като месото от кенгуру, което според мнозина кулинарни виртуози притежава доста добри вкусови качества.

Ню Делхи, Индия

Ню Делхи се слави като града с най-голям избор от ресторанти и с най-хубава кухня в Индия. За това място се казва, че ще откриете най-доброто от най-доброто, което предлага страната. Индия е известна със своите подправки, така че не се изненадвайте от силните вкусове и аромати, които ще откриете тук. Повечето ястия са твърде пикантни за хора, свикнали със западния начин на хранене. За сметка на това ще опитате храни, които не сте си и представяли.

Лион, Франция

Много хора се изненадват, че не Париж, а именно Лион е световната кулинарна столица. Градът е в състояние да ви накара да нарушите диетата си без значение колко сте дисциплинирани. Разнообразието от ястия, съвсем естествено, се счита за най-голямото в Европа, а дори и обикновените наденички тук се приготвят така, че да си оближете пръстите. Местната кухня се отличава и с още нещо - тя е изключително изтънчена. Всичко е съчетано перфектно и с много мярка.Лионските Хали. Снимка: MissS-Photos/Flickr

Сан Себастиан, Испания

Кулинарното сърце на Испания е разположено далеч на север, на крайбрежието на Бискайския залив. Именно това е мястото, откъдето извира голяма част от традициите в приготвянето на храна в иберийската страна. Тук ще имате възможността да посетите някои невероятни ресторанти, където ще ви поднесат традиционни испански ястия, приготвени като по учебник.

Оахака, Мексико

Едноименната столица на Мексико е центърът на икономиката в страната. Щом стане въпрос за мексикански плажове пък, в съзнанието изплува Канкун. Но заговорим ли за храна, няма как да не споменем името на Оахака. Градът, разположен в планините на Южно Мексико, е извор на мексиканската кулинарна традиция. Не случайно тук се организират толкова много курсове по готварство. Най-ценното е, че местните ресторанти залагат не толкова на лукса, колкото на доброто обслужване и на това да си тръгнете добре нахранени и наистина доволни.

Банкок, Тайланд

През последните години светът оцени изключителните качества на тайландската кухня. Тя е ароматна, вкусна, пикантна и съчетаваща изключително умело сладки и кисели вкусове, тропически плодове с месо и риба. Есенцията на тайландската кухня може да бъде опитана в многомилионната столица на страната Банкок. Град на забавления, той предлага невъобразимо разнообразие от ресторанти.