Това е темата на пясъчния фестивал, който започва в морския град

Откриването е този вторник, 2 юли, със зрелищна мултимедия, изпълнения на група "Горещ пясък" и фойерверки. Началото е в 21,30 ч. на обичайното място - парк "Езеро", до Конната база.

За първи път тази година за декорацията на пясъчните скулптори не е използван оцветен пясък, а естествен черен морски пясък, който е с високо съдържание на желязо. Черният пясък може да се наблюдава във фигурите на "Бийтълс" и Чарлз Дарвин, които ще изпъкнат с блясъка си по време на музикално-светлинния спектакъл.

Премиерата на "Алеята на славата" е с вход свободен за зрителите, а в следващите дни цените на билетите ще бъдат: 1 лв. за пенсионери и ученици, 2 лв. за групи и 3 лв. - нормален билет. Децата до 6 години се допускат безплатно.

Пясъчният фестивал (SandFestBurgas.com) се организира от Община Бургас за шести път, вече в подкрепа на кандидатурата за културна столица на Европа през 2019 г. Миналото лято темата беше "Вълшебен свят".

Сред новите експонати личат имената на учени и новатори (Алберт Айнщайн, Александър Бел, Самюъл Морз, Исак Нютон, Стив Джобс, Галилео Галилей); хора на изкуството (Леонардо да Винчи, Салвадор Дали, балерината Пина Бауш);  изследователи на непознатото (Христофор Колумб и Юрий Гагарин); певци и музиканти (Лучано Павароти, Лейди Гага, Рей Чарлс и Луис Армстронг).

Една от великите личности е президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн, а българската история е представена от кановете Аспарух и Крум, цар Симеон, светите братя Кирил и Методий.

Скулптурите обаче не приличат на паметници, а са оформени в интересни композиции, затова не се учудвайте, ако видите край Дарвин захвърлена бананова кора - не е случайно, предупреждават с усмивка организаторите.

При добро време това лято фестивалът ще може да се посети до края на септември. За амбициозното ново издание са осигурени допълнително 120 тона пясък и така общото количество достига 4000 тона.