Стипендианти на Работилницата този път ще преподават редом със световно утвърдените хореографи.

В периода 10-16 септември 2012 г. за първи път в рамките на една и съща година международният културен проект "Танцова работилница" ще има и свое есенно издание. 

То е продължение на великденската "Танцова работилница", по време на която световноизвестни хореографи от САЩ по традиция избраха стипендианти сред най-добрите участници за интензивно лятно обучение в известни американски танцови училища и компании. 

Рекордният брой от 148 танцьори, професионалисти и напреднали аматьори от цялата страна, които се влючиха в тазгодишното V-то поредно пролетно издание на проекта, провокира Фондация "Танцово изкуство – Илиев", създател и организатор на проекта, да отговори на огромното желание на участниците инициативата да се случва по-често.

Увеличеният интензитет на програмата ще даде възможност танцьорите да се усъвършенстват повече. Благодарение на есенната "Работилница" танцьорите ще получат и възможността да влязат във форма след лятната почивка, като се докоснат до нови танцови форми, участват в творческия процес и споделят междукултурен опит.

По време на есенната Работилница танцьорите отново ще могат да усвоят специфични танцови техники, недостъпни за тях в рутинното им обучение, в пет танцови стила: класически балет (стил Баланчин), съвременен танц, бродуей джаз, хоп-хоп, характерен танц. 

Новото този път обаче е, че в някои от стиловете – в случая хип-хоп – някои от най-успешните стипендианти до момента ще преподават редом със световноутвърдените хореографи. 

Освен танцовите ателиета, организаторите на Работилницата ще ни изненадат и с отворени за посещение студия, танцова акция на открито и интерактивна среща-дискусия със стипендиантите на Фондацията "Танцово изкуство – Илиев", завърнали се от лятно обучение в САЩ.

Преподавателите

Петър Илиев (характерни танци) е артистичен директор на Фондация "Танцово изкуство – Илиев" и създател на проекта "Танцова работилница". Понастоящем живее в САЩ и преподава в Ballet Chicago и Pacific Northwest Ballet. Работил е още в Тексас, Калифорния, Канада и Тайван.

Като изключителен педагог той е обучил хиляди танцьори в САЩ – младежи в специализирани училища по изкуствата, деца в обществени училища по специални програми, и от над 20 години е признат в САЩ за привнасянето на българското народно танцово изкуство в Америка.

Поставял е оригинални хореографии за професонални и аматьорски танцови компании, бил е и артистичен директор на Уестуинд – една от първите танцови компании в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц.

Маркъс Галанте (класически балет и бродуей джаз) е един от най-известните в световен мащаб артисти на бродуей джаза, но и на американския балет – като възпитаник е на Джордж Баланчин и Патриша Уайлд. На Бродуей е участвал в едни от най-известните спектакли – като танцьор, певец и актьор. Работил е още в операта, във филмови и телевизионни продукции заедно с Шърли Маклейн, бил е солист с класически репертоар на Националния Балет на ЮАР. 

Към момента преподава бродуейски театрален танцов стил и акомпанира на пиано балетни класове в едни от най-престижните американски танцови школи – American Ballet Theatre и New York City Ballet, в Германия, Русия, Финландия, Япония, Аржентина, Бразилия.

Живко Желязков (съвременен танц) е артистичният директор на "Дерида Денс", първата частна професионална компания за съвременен танц в България, както и съосновател и преподавател в студиото Дерида Денс Център. Бил гостуващ хореограф в Балет "Арабеск". През 2012 г. е гост хореограф на "Central Europe Dance Theater" в Будапеща и и е селектиран да води работни ателиета в рамките на KDF – Фестивал за съвременен танц в Сеул, Южна Корея. Той е завършил актьорско майсторство и е специализирал режисура за танцов театър в НАТФИЗ, като с дипломния си спектакъл през 2001 г. е приет в магистърската програма за "Съвременна хореография" на "Victorian College of the Arts" в Мелбърн, Австралия. 

През 2002 г. участва в създаването на проекта за театър на Fairplay Golf Hotel & Spa, Benalup (Испания), в който работи до 2008 г. Сред ръководените от хореографа проекти са "Пространство и време", спечелил печели първа награда от конкурса на името на Маргарита Арнаудова; участието му в проект на компанията Exizit, Париж; "Riding the Wind" с танцьори от Испания, Куба, Уелс и Шотландия и мн др. Последният му спектакъл "ASA" открива международните фестивали за Съвременен танц "Aura" (Литва), Sofia Dance Week (България) и "Infant" (Сърбия).

Александра A-Style Цветкова (хип-хоп) е тазгодишният стипендиант на "Танцова работилница" в известните Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис. Тя е създател, танцьор и хореограф на школата Dem Divas (полуфиналисти в предаването "България търси талант", национални шампиони по хип-хоп на България). 

Хореограф е в "Шоуто на Слави" и "Dancing Stars 2", където работи съвместно с Venol King, хореограф на Принс, Майкъл Джексън, Тина Търнър, Кайли Миноуг. 

Печелила е над 20 първи места във всички категории на състезания в цяла България.
A-Style посещава и най-големите танцови лагери, учейки се от най-добрите хореографи от цял свят – Lyle Beniga, Kyle Hanagami, P-Lock, Shaun Еvaristo, Pacman, Kite, Allan Lemaja, Jillian Mayers, Super Dave, Kennis, JP, J Rock, Brandon Alexander, Jabari и др. (работили с най-големите хип-хоп, r&b и поп звезди).

Росица Терзийска (хип-хоп) е първата стипендиантка на Фондация "Танцово изкуство – Илиев" в стил хип-хоп, обучавала се също в Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис (2011 г). Занимава се с танци от 14 години и е четирикратен национален шампион в стил хип-хоп, както и лауреат на конкурса в Москва "Отворена Европа". Завършила е АМТИИ Пловдив със специалност "Балетна педагогика и режисура". 

Към момента е помощник хореограф в Dance Formation "Mirage", гр. Русе и заедно със състава печели множество награди на редица международни фестивали и шампионати по хип-хоп. Последното им постижение е на национално ниво – участието във финалната битка Street Dance Battle "Битката за крепостта", Калоянова Крепост – Велико Търново на 30 юни 2012 г.