Няма да има нова бежанска вълна

Два нови центъра за настаняване на хора, които търсят убежище, предстои да бъдат изградени в Южна България.

Това обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, цитиран от агенция "Фокус". Днес той представи пред Министерски съвет концепцията си за управление на агенцията.

"Няма разлика дали центровете са в столицата или в други градове", заяви Казаков. За изграждането на двата центъра най-вероятно бъдат използвани стари казарми, като все още обаче не е ясно обаче какви средства трябва да бъдат отделени за ремонта им.

Няма да има нова бежанска вълна

Казаков отрече да има възможност от нова нова бежанска вълна. Въпреки това има увеличение на молбите за настаняване. Той обясни, че целта на съоръжението на границата не е толкова да възспира бежанците, а по-скоро да насочва миграционния поток към КПП-та и да спре нелегалната миграция. Към момента оградата е намалила близо 7 пъти трафика през границата.

"От началото на засиления бежански натиск, се е увеличил капацитетът. Местата са увеличени на 6000. Извършени са редица некачествени ремонти по сградния фонд на ДАБ. Има три досъдебни производства за 2014 г. по тези констатации", поясни Казаков. 

Виж още: Бежанците вече с вечерен час

По негови думи в бюджета за 2015 г. не са заложени средства за храна. "Необходими са пари и за обучение, преподаватели.Всичко това налага въвеждането на нови по-ефективни методи", допълни той.