Мегапроектът на бизнесмена Стивън Ло, който е спряган за евентуален спонсор на ЦСКА, край Равно поле тръгва до дни

Следващата седмица се очаква група бизнесмени от Хонконг да внесат в община Елин Пелин инвестиционно намерение за покупка на близо 300 дка общинска земя. Това съобщи за В. "Преса" кметът на града Галя Георгиева. 

Става въпрос за терени между Мусачево и Равно поле, близо до голф игрището. На 4 август т.г. компанията "България дивелопмънт холдингс" получи възможно най-високата държавна подкрепа за проекта "Света София". Това ще бъде ваканционно-развлекателен комплекс - с хотели и казина в стил "Лас Вегас" плюс огромен аквапарк, който ще осигури море на софиянци

Инвестицията ще бъде 1,63 млрд. евро., а разкритите работни места – 1850 

"Имахме среща с инвеститорите миналата седмица, малко след като получиха сертификат за подкрепа от държавата. Обсъждахме какви стъпки трябва да се предприемат, за да стартира процедурата", допълни Галя Георгиева. Азиатците ще купят общинската земя без търг или конкурс. Това е един от стимулите за насърчаване на приоритетни инвестиции в страната - когато са над 100 млн. лв. и осигуряват заетост на поне 200 души. В тези случаи предприемачите имат право да закупят държавна и общинска земя на цени под пазарните, но не пониски от данъчната оценка.

"Цената ще бъде под пазарната, но няма да бъде на данъчна оценка, защото общинският съвет няма да се съгласи. Инвеститорът трябва да бъде спокоен, че парите, които ще получим, ще бъдат вложени за подобряване на инфраструктурата в общината, от което ще спечелят всички", обясни Галя Георгиева. 

Очаква се хонконгските инвеститори да придобият бивши военни терени в района, както и голф игрището, за което имали предварителен договор. 

Виж още: Превръщат Поморие в Дубай